Proč chilské víno dobylo svět?

Na českých vinicích teprve pomalu dozrává letošní úroda. V Jižní Americe už ovšem mají sklizeno a letošní ročník se tak může začít nabízet na pultech obchodů. Na ty české míří vína především z Chile, často z tamního tradičního vinařství Tarapaca. Díky čemu se chilskému vínu na úpatí And tak daří?

Vinice Tarapaca ví, jak svého návštěvníka nadchnout. Leží v údolí Maipo v oblasti svázané s pohořím And a nabízí nádherný výhled na vysázené víno a okolní hory. Samotné vinici pak dominuje krásná stavba v koloniálním stylu obklopená kvetoucími keři s desítkami palem, která tak trochu připomíná farmu ze slavného filmu Vzpomínky na Afriku.

Nejlepší, co Tarapaca nabízí, je ovšem samozřejmě víno, protože pro jeho pěstování je údolí Maipo jako dělané, říká Claudia Diaz, která na vinici Tarapaca pracuje: „Jak vidíte, jsme obklopeni nejen kopci, ale také řekou, což poskytuje celé vinici přírodní ochranu. Místní klima také zajišťuje velké teplotní rozdíly mezi dnem a nocí a to je zase výborné pro cukernatost a aroma vína.“

„Během dne dosahuje teplota vzduchu v době zrání a sklizně i 32 stupňů Celsia, takže je velmi teplo. Zároveň však tuto oblast ovlivňuje oceánské podnebí, protože oceán leží jen 40 kilometrů odtud. Příjemný chladný vánek od moře vínu umožňuje dozrávat velmi pomalu. Navíc tu máme studené noci, které vínu také svědčí,“ vypočítává příznivé vlivy Claudia Diaz.

Chilané zachránili francouzskou odrůdu

Nejprodávanějším chilským červeným vínem je Cabernet Sauvignon. Velmi populární víno je však také odrůda Carmenere, která pochází původně z Francie, kde byla zničena révokazem. Dnes je velkou chloubou chilského vinařství.

„Révokaz napadá kořeny révy a způsobuje jejich uhnívání. Tento škůdce se rozšířil po celém světě a my jsme si mysleli, že se objevil i v Chile. Odrůda Carmenere právě kvůli němu téměř po celém světě zahynula, ale u nás přežila,“ vysvětluje Claudia Diaz.

Tato francouzská odrůda byla do Chile přivezena v 18. století. V roce 1892 místní pěstitelé zjistili, že je stále zdravá. Do té doby si ji vinaři někdy pletli s Merlotem. který se ovšem sklízí v dubnu, kdežto Carmere až na konci května. „Dnes je to naše nejdůležitější odrůda, protože je k sehnání pouze u nás,“ zdůrazňuje pěstitelka.

Sázka na kvalitu se vyplatila

Řada dalších odrůd, kterými se Chile proslavilo, ale tak dlouho historii nemá. Na mnoha místech se víno ve velkém začalo pěstovat až v devadesátých letech 20. století. Teprve v roce 1996 se Chile proslavilo například Merlotem a v posledních letech se prosazuje i méně známá odrůda Viognier.

A díky čemu vůbec zažívá Chile v posledních dvaceti letech tak obrovský vinný boom? Claudia Diaz vysvětluje, že za ním nestojí žádné dotace. Místní lidé jen konečně začali dobře využívat podmínky, které jim jejich země nabízí.

„Začali jsme do vína investovat. Nejdříve jsme v Chile produkovali ve velkém spíše vína nižší kvality. Pak jsme však pochopili, že tu máme výborné podmínky na produkci kvalitních vín, a proto se vinice rozrostly i na místa, kde dříve nebyly. Především na úpatí hor,“ říká Claudia Diaz s tím, že pak teprve začala éra kvalitního vinařství v Chile.

Do jaké míry se jedinečné přírodní podmínky do chilského vína skutečně promítají, nakonec můžete posoudit sami.


Zvětšit mapu: vinice Tarapaca v podhúří And, Chile

autor: nak
Spustit audio