Proč astronauti nebudou na Vánoce doma

28. říjen 2018

Tříčlenná posádka Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) měla být podle původních plánů na Vánoce doma. Hrozí ale, že kvůli technickým problémům s ruskými Sojuzi si svůj pobyt prodlouží. Informaci přinesla ruská kosmická agentura Roskosmos a tématu se věnoval i Český rozhlas Plus.

Podle ředitele ruských kosmických letů Vladimíra Solovjova vystačí zásoby na stanici ještě na půl roku. Lety s lidskou posádkou na ISS jsou momentálně přerušeny kvůli neúspěšnému startu lodi Sojuz MS 10, k němuž došlo 11. října.

Ruské Sojuzy jsou v současnosti jediné lodě schopné dopravit lidi na stanici, takže jejich několikatýdenní vyřazení z provozu kvůli nepodařenému startu znamená, že fakticky není možné vyměnit posádku ISS. Momentálně jsou na stanici tři lidé: Němec Alexander Gerst, Rus Sergej Prokopjev a Američanka Serena Auňónová Chancellorová. Obvykle má ISS pět až šest obyvatel, přičemž jednou za půl roku se polovina posádky obmění.

Sojuzy provází smůla

K provozu stanice tři lidé stačí, ale nebudou mít pak už tolik času na vědecké experimenty, což je hlavní důvod jejich pobytu na oběžné dráze. Jak to ale bude dál s rotací posádek, kdy se část kosmonautů vždy po půl roce obměnila, to je ve hvězdách. Podle šéfredaktora serveru Kosmonautix.cz Dušana Majera bude jasno nejdříve za několik týdnů, až skončí vyšetřování nehody.

„Na stole je celá řada možností. V tom nejhorším případě, tedy pokud by nebylo možné obnovit lety lodí Sojuz v horizontu několika měsíců, posádka uvede před svým návratem stanici do bezpilotního režimu a nechá ISS bez lidské obsluhy. Stanice tak může po nějakou dobu fungovat bez problémů, ale nestalo se to od roku 2000,“ vysvětluje Majer.
Případné opuštění stanice bude mít negativní dopad hlavně na vědecké experimenty. Některé jsou dlouhodobé a vyžadují pravidelnou obsluhu. Americká NASA už oznámila, že kvůli nezdařenému letu z 11. října zrušila dvě vesmírné procházky plánované na tento měsíc.

Na konci léta posádka ISS řešila další problém s ruským Sojuzem. Šlo o díru v trupu lodi Sojuz MS 09, kterou se má současná posádka vracet na Zemi. Únik se podařilo rychle najít a provizorně zalepit. Viníka nehody se zatím ale nepovedlo najít. Jisté je, že díra v trupu byla vyvrtaná uměle. Objevily se spekulace, že záležitost má na svědomí jeden z ruských dělníků, ale vyšetřovatelé tuto verzi zatím nepotvrdili.

Otvor byl navíc v orbitálním modulu, který se před návratem lodi do atmosféry oddělí a shoří, takže pro posádku při přistání nepředstavuje žádné riziko. Spíše než malá díra v orbitálním modulu by problémy mohla představovat degradace paliva v nádržích. Sojuzy mohou podle certifikace zůstat ve vesmíru nejdéle 215 dní, než palivo začne ztrácet svoje původní vlastnosti. Sojuz MS 09, kterým se má posádka vracet, odstartoval v červnu, takže po Novém roce mu už bude končit „záruční lhůta“.

Sabotáž?

Zatím není jasné, co způsobilo nehodu rakety z 11. října. Podle záběrů se ale zdá, že se jeden z urychlovacích bloků neoddělil od zbytku rakety. Dušan Majer objasňuje, že pro vyšetřovatele je to momentálně hlavní verze, kterou sledují. „Ve spodní části urychlovacích bloků jsou pyropatrony, které bloky oddělí od centrálního stupně. A v horní části bloků jsou ventily, které vypustí proud kyslíků z nádrže a tím urychlovací blok odstrčí od zbytku rakety. A k tomuto odstrčení podle všeho nedošlo. Dokonce se podle nejnovějších záběrů zdá, že mezi jedním urychlovacím blokem a centrálním stupněm nastala kolize,“ říká Majer.

Co se ale přesně při startu stalo, budeme s jistotou vědět až za několik týdnů nebo měsíců, kdy skončí vyšetřování nehody. Agentura RIA Novosti dokonce přišla s informací, že vyšetřovací komise počítá i s možností sabotáže. Ale navzdory divokým titulkům v řadě médií nejsou pro tuto variantu zatím žádné veřejně známé důkazy. A to, že komise počítá i s touto variantou, je běžný postup při šetření podobných událostí.

autor: ono
Spustit audio

Více o tématu