Problémy s uprchlíky na půdě Evropského parlamentu

13. leden 2016

Dnešní jednání Evropského parlamentu bude poznamenáno zvýšeným napětím, které vzniklo v poslední době kvůli incidentům kolem přistěhovalců z Blízkého východu a Afriky do Evropy.

Jak známo, zvláště veliké pohoršení evropské veřejnosti vyvolaly stížnosti německých žen, které přistěhovalci, kteří teprve nedávno většinou ilegálně dorazili na evropskou půdu, vesměs Arabové anebo Afričané, hromadně sexuálně obtěžovali a napadali o silvestrovské noci.

Tyto případy vyšly najevo až několik dnů po Novém roce, nejprve v Kolíně nad Rýnem, kde si na sexuální obtěžování, včetně pokusů o znásilnění, stěžovalo mnoho německých žen policii, ale později se zjistilo, že k něčemu podobnému docházelo i jinde v Německu, i jinde v západní Evropě.

Není pochyb o tom, že německá policie nebezpečí incidentů, vyvolaných a způsobených migranty z třetího světa, naprosto podcenila. Dnes je v Kolíně nad Rýnem evidováno více než 500 udání trestných činů a přečinů migrantů a z velké části se jedná o tzv. sexuální útoky.

Na základě ostré veřejné kritiky neschopnosti policie zakročit pak sám rezignoval na své místo policejní šéf v tomto městě a celá věc nadále otřásá německou politickou scénou. Tyto případy a jejich ohlasy také vyvolávají novou vlnu „islamofobie“ v Německu a protesty krajní pravice proti přistěhovalcům a islámu, při nich dochází k násilnostem.

Při údajně odvetných akcích pravicově smýšlejících Němců přišlo v neděli v Kolíně k úrazu 11 Pákistánců a Syřanů a v Lipsku v pondělí policie zadržela přes dvě stě účastníků protiislámské demonstrace.

Není divu, že němečtí europoslanci jsou tímto vývojem ve své zemi alarmováni a chtějí k té věci vést důkladnou parlamentní debatu.

Je třeba dodat, že v Německu se v minulých dnech konaly demonstrace jak proti islámu, tak proti krajní pravici. Zatímco s pravicovými extremisty se podle policie údajně spojili fotbaloví chuligáni, kteří pak třeba rozbíjeli výlohy tureckých restaurací, kde prodávají kebab, krajně levicoví vandalové zase poškodili autobus pronajatý pravicovému hnutí.

Násilnosti se tak hlásí z obou stran – a to určitě není dobré znamení do budoucna.

autor: Jan Bednář
Spustit audio