Pro zemi naší velikosti je důležité být v něčem na špici. Základem pro to je spolupráce s USA, říká analytik Schneider

12. srpen 2020

Osm let po návštěvě Hilary Clintonové navštívil Českou republiku další americký ministr zahraničí. Bílý dům vyslal do Prahy Mikea Pompea. 

„Američané ale nejezdí, aby poplácali po ramenou. Většinou jsou na stole konkrétní věci,“ upozorňuje bývalý náměstek ministra zahraničí a někdejší ředitel Aspen Institute Central Europe Jiří Schneider.

Čtěte také

Po středeční schůzce s premiérem Andrejem Babiš (ANO) Pompeo mimo jiné prohlásil, že spolupráce s ruskými a čínskými státními podniky při dostavbě jaderné elektrárny Dukovany by podle něj oslabilo českou národní bezpečnost a suverenitu.

Ocenil také, že ocenil, že Česká republika postupně mění ruskou vojenskou techniku za americkou. A zmínil i oblast kybernetické bezpečnosti.

Šance pro Česko

Pompeo se ve středu setkal se zástupci několika českých a amerických technologických firem. Podle Scheinedera by mohlo jít o šanci pro Česko dostat se ke spolupráci s Američany na poli technologií. Právě tato oblast totiž vystřídala v žebříčku nejpalčivějších témat donedávna dominující otázku energetiky. 

Teď se totiž debata vede hlavně o budování vysokorychlostních sítí. „Je potřeba mít jistotu, že sítě budou fungovat a nebudou zneužity,“ shrnuje Schneider.

Čtěte také

Američané přitom dlouhodobě upozorňují na nebezpečí spojená konkrétně s Čínou. „Málokterá země chce říct – odmítáme spolupracovat a priori ve všech oblastech. Jde ale o to, vymezit klíčové strategické oblasti, kam nechceme pustit partnera, ve kterého nemáme plnou důvěru,“ vysvětluje Schneider a dodává, že takové vymezení není totéž jako celkové uzavření trhu.

Host Jana Burdy v Interview Plusu proto připomíná aktivity Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB), který v některých otázkách prosazuje mezinárodní koordinaci. 

To ve středu vyzdvihl i Pompeo. Na loňské konferenci v Praze totiž přijali experti dokument nazvaný Pražské návrhy, který uváděl nezávazné obecné principy, jež by měly rizika spojená se zaváděním sítí 5G omezit. Setkání expertů se má znovu konat letos v září.

Čtěte také

„Pro zemi naší velikosti je docela důležité ukázat, že jsme schopni v nějaké oblasti být nejen konkurenceschopní, ale schopní být i na čele. O to je třeba stát a spolupráce s USA je v této věci důležitým kamenem, na kterém můžeme stavět svoji konkurenceschopnost,“ uzavírá.

Proč je překvapivé, že Pompeo nezavítá do Rádia Svobodná Evropa a co by se podle Schneidera změnilo, kdyby prezidentské volby nevyhrál Donald Trump? Poslechněte si celé Interview Plus s Jiřím Schneiderem. Moderuje Jan Burda.

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.