Pro spolužáky na DAMU jsem byla takové trdlo s ohonem, říká držitelka Cen Thálie Taťjana Medvecká

20. květen 2018

Na to, že ji režiséři často obsazují do rolí nepříjemných, zhrzených, starších žen, reaguje Taťjana Medvecká jasně: „Abych použila terminologie svého bývalého kolegy Borise Rösnera, já a protivná baba? Taková nepříjemná škatule? To nejsem," říká se smíchem herečka a dabérka, která je hostem nedělní Osobnosti Plus.

První téma, které Barbora Tachecí s uznávanou herečkou otevřela, se týká začátků její kariéry. Na DAMU byla přijata přímo z druhého ročníku na gymnáziu, což byla situace, která se děla velmi výjimečně.

„Kdyby bývala nebyla řekla paní profesorka Stránská: ‚Táničko, abys nebyla na tu herečku moc stará,‘ tak bych třeba i to gymnázium dostudovala. Dnes na své nedokončené středoškolské vzdělání stále narážím," říká se smíchem držitelka dvou Cen Thálie a Českého lva.

Herečka a dabérka Taťjana Medvecká se narodila 10. listopadu 1953 v Praze. Je mimo jiné držitelkou Českého lva a dvojnásobnou držitelkou Ceny Thálie. Po obou rodičích má slovenské kořeny. Absolvovala DAMU, ve stejném roce 1975 byla angažována do souboru činohry Národního divadla v Praze. V českém filmu na sebe upozornila již v roce 1976 ve snímku Marečku, podejte mi pero!, kde hrála po boku Jiřího Schmitzera. Díky svému zajímavému hlasu se výrazně prosadila i v dabingu. Je vdaná, jejím manželem je scenárista, dramaturg a pedagog na FAMU Jiří Dufek (* 1950). Mají spolu dvě dcery, Kateřinu a Kristinu.

Její rodiče na ukončení středoškolského vzdělání maturitou nijak netrvali. „Měla jsem velmi vstřícné rodiče, kteří na maturitě nebazírovali. Vždy a ve všem mně velmi podporovali a pamatuji se, že v době mých zkoušek na DAMU nebyli doma, tak jsem jim nahrávala veškeré své dojmy na magnetofon," vzpomíná držitelka Ceny Františka Filipovského.

„Ostatní spolužáci se na mě dívali jinak, byla jsem trdlo s ohonem a myslím, že jsem jim byla spíš pro legraci. Ale byli ke mně moc hodní, přestože jsem je místy třeba i štvala, nebo jsem jim připadala směšná. Mám dar radovat se z maličkostí a myslím, že nejsem konfliktní typ člověka, jsem spíše opatrná a nevrhám se do věcí po hlavě, s výjimkou mé práce," dodává při vzpomínkách na studium na DAMU.

Jsem člověk, který unese kritiku, i od svých dětí.
Taťjana Medvecká

Mezi velikány

V Národním divadle působí neuvěřitelných 34 let. Ve 22 letech nastoupila do Zlaté kapličky podle svých slov s rozklepanýma nohama a byla postavena mezi takové velikány divadelní scény, jako je Dana Medřická, Radovan Lukavský, Luděk Munzar či Jana Hlaváčová.

„Velmi mě ovlivnilo to, jakým způsobem se chovali a jací byli lidé. Někdy může být mezi herectvím a osobností člověka velký rozpor, ale tito jmenovaní byli úžasné a celistvé osobnosti," říká herečka.

Její přítelkyně Jana Hlaváčová se se svým mužem Luďkem Munzarem, oba jako přední herci Národního divadla, rozhodli v 90. letech odejít, a to zejména kvůli směru, jakým se činohra přední pražské scény ubírala.

„Cítila jsem zlom v přístupu k tomu, jak by měla činohra vypadat, ale měla jsem předchozí dobrou zkušenost s tehdy novým šéfem Ivanem Rajmontem, konkrétně z divadelních představení Milenci z kiosku a Kennedyho děti, a nebyla jsem tomuto směru uzavřená," vysvětluje Medvecká svůj postoj a i to, že s Hlaváčovou tehdy nesouznila.

Takto to chodí

Na počátku 90. let a po nástupu Ivana Rajmonta však neměli herci, kteří se rozhodli na scéně Národního divadla působit nadále, šťastné období. Bylo jim dáváno najevo, že pomáhali minulému režimu. Taťjana Medvecká byla tedy přímo v centru tohoto dění.

„Divadlo je krásný, živý organismus, který reaguje na společenské události okolo. V roce 1988 jsem hrála v představení Kremelský orloj, kde bylo vše rudé, a o dva roky později se v prostorách Národního divadla hrály se stejnou pompou pašije, velké náboženské divadlo ve zlatých portálech, a já jsem si tehdy uvědomila, že takto to chodí," konstatuje.

Poslechněte si celý rozhovor s Taťjanou Medveckou.

autoři: Barbora Tachecí , kte
Spustit audio

Související

  • Taťjána Medvecká

    Do studia Radiožurnálu ve středu přišla herečka a členka činohry Národního divadla Taťjána Medvecká. S moderátorkou Lucií Výbornou mluvila o svém vztahu k fotbalu, ...

  • Cenu Neviditelný herec získali Norbert Lichý a Taťjana Medvecká. V anketě hlasovaly 4000 lidí

    V jubilejním dvacátém ročníku divácké ankety Týdeníku Rozhlas za nejpopulárnější herecké výkony Neviditelný herec zvítězili Norbert Lichý Taťjana Medvecká. Výsledky byly v sobotu před polednem vyhlášeny v přímém přenosu pořadu Tobogan na Dvojce Českého rozhlasu. Slavnostní akcí provázel moderátor Aleš Cibulka.