Pro rozhodování lidí ve věci očkování je klíčový postoj lékařů. Věří jim až 80 procent pacientů, říká šéfredaktor Cikrt

15. srpen 2022

Dnešním dnem se spustila registrace k přeočkování druhou posilující dávkou proti covidu-19. Do centrálního rezervačního systému se mohou hlásit lidé starší 18 let. Ministerstvo zdravotnictví doporučuje další dávku především ohroženým skupinám, a to ještě před nástupem podzimu, kdy hrozí další vlna. Jaký je zájem o očkování? Co lidi přesvědčí k tomu, aby na něj šli? A jakou účinnost má druhý booster?

Od 18. července je spuštěné očkování proti covidu-19 bez registrace. Podle dat, které získalo ministerstvo zahraničí, tuto možnost využilo zhruba 90 000 lidí. Nicméně je znát, že zájem o další vakcínu klesá. Proto by ještě dnes měla být spuštěna první část kampaně, která má přeočkování proti koronaviru podpořit.

Očkování velmi závisí na důvěře v instituce nebo jestli vás v ní podporuje mladší generace.
Daniel Prokop

„Důležitá je hlavně starší generace nad 55 let, ve které je ochotná dojít si pro posilující dávku necelá polovina populace. Pro ni by měl stát kampaň dělat nejdříve, aby se dostali k očkování včas,“ říká spoluautor studie a zakladatel společnosti PAQ Research Daniel Prokop, podle kterého se také eliminoval počet lidí, kteří mají zájem o posilující vakcínu a kteří mají pouze základní očkování dvěma dávkami.

Vzdělání a ochota nechat se přeočkovat

Podle Prokopa také v souvislosti se souhlasem nechat se přeočkovat záleží na vzdělání. „U lidí se to obrovsky liší podle toho, jestli mají vysokou školu anebo maturitu. Málokterý postoj nebo nějaké chování je tak závislé na socioekonomické situaci lidí, jako je právě ochota k očkování a přeočkování.“

Čtěte také

Vyjadřuje se především o starší populaci, u které může záviset na mnoha faktorech, podle nichž se rozhoduje. „Vzdělání není jen o tom, že by lidé byli chytřejší. Očkování velmi závisí na důvěře v instituce nebo jestli vás v ní podporuje mladší generace. U starších méně vzdělaných lidí to právě často není a jejich děti jsou proti očkování. Mimo to závisí i na mobilitě, jestli víte, jak se tam dostat, jak se registrovat a tak dále,“ vysvětluje Prokop.

Ministerstvo zdravotnictví tedy potřebuje k přeočkování dostat co nejvíce starších lidí a lidí se zdravotními problémy, kteří jsou náchylní k těžkému průběhu nemoci. Podle Prokopa ale masivní kampaň na podporou proočkovanosti měla přijít už dříve. „Teď začínat kampaň není ideální. Stát by měl oslovit přes VZP ty lidi, kteří jsou pro očkování nejdůležitější, aby první místa zaplnili právě oni.“

Když nevěří doktor, nevěří pacient

S Prokopem souhlasí ohledně cílení kampaně na starší obyvatele i publicista a šéfredaktor Zdravotnického deníku Tomáš Cikrt. Ten se mimo jiné vyjádřil i k tomu, že akce na podporu přeočkování zasáhne menší část populace.

Čtěte také

„Ukazuje se, že pro rozhodování lidí v Česku je klíčový postoj lékařů. Průzkum, který dělala Světová zdravotnická organizace, zjistil, že až 80 procent lidí věří ve věci očkování lékařům, 50 procent ČT a jenom 45 procent ministerstvu. To je klíčový bod.“

„Řada praktických lékařů buď neočkuje, nebo dokonce očkování příliš nevěří. Pokud nezměníme myšlení těchto lékařů, tak se příliš nezlepší ani přístup lidí k očkování,“ říká Cikrt.

Řada lidí se očkování bojí a vakcíně nevěří ani někteří doktoři. Cikrt sám uvádí, že něco takového je záležitost odborné veřejnosti, která by si měla v tomto ohledu udělat pořádek, jelikož lékaři odmítající očkování nedělají svoji práci tak, jak se na lékařských fakultách naučili.

Hosté:
Daniel Prokop, spoluautor studie a zakladatel společnosti PAQ Research 
Petr Smejkal, hlavní epidemiolog Institutu klinické a experimentální medicíny
Jindřich Vobořil, ředitel organizace Podané ruce (ODS)
Tomáš Cikrt, publicista a šéfredaktor Zdravotnického deníku 

„Hovoří se o tom, že každý máme nějaký názor, ale lékař se musí držet posledních poznatků vědy a ta jasně říká, jak je očkování užitečné. Je to natolik jasný odborný problém, že lékaři, kteří neočkují, nebo kteří dokonce proti očkování brojí, se nedrží přímo svého závazku lege artis čili vykonávat své povolání podle umění lékařského,“ dodává.

Poslechněte si celé Téma dne. Moderuje Martin Matějka.

autoři: Martin Matějka , vkry
Spustit audio

Související