Přívalové deště a povodně budou častější. Podle britského deníku Guardian je to vlivem horšící se klimatické krize

27. červenec 2021

Případy bleskových povodní nejsou a nebudou ojedinělé. Varují před tím vědci a vyzývají vládu, podniky a domácnosti, aby si zajistili ochranu před možnými budoucími škodami. Britský list The Guardian cituje odborníky a upozorňuje na potřebu revize britské infrastruktury – kanalizace, zásobování vodou, ale i dopravy a dodávek energií. V opačném případě by zemi mohly ohrozit dopady extrémního počasí.

„Žádné město nebo vesnice není imunní vůči povodním a my všichni musíme hned teď podniknout tvrdá opatření, pokud chceme zabránit zhoršení dopadů v budoucnosti,” tvrdí hydrolog z univerzity v Readingu Jess Neumann.

Čtěte také

Klimatická politika ve Velké Británii se zaměřila na snižování emisí skleníkových plynů. Primárním zájmem je snížit dopad člověka na klima a zajistit, aby globální oteplování nedosahovalo katastrofických úrovní, připomíná deník Guardian.

Vláda však byla varována, že chybí nutná opatření k řešení dopadů extrémního počasí. Británie prý v tomto ohledu zaostává. Řešením je revize britské infrastruktury zahrnující kanalizace, systémy zásobování vodou, ale i dopravu, dodávky energie a komunikační sítě.

Odpovědnost za ochranu před povodněmi je ve Velké Británii rozdělena mezi mnoho úřadů s malým centrálním dohledem.

Jedním z problémů zůstává fakt, že odpovědnost za ochranu před povodněmi je ve Velké Británii rozdělena mezi mnoho úřadů s malým centrálním dohledem.

Čtěte také

Docentka Liz Stephensová, která se v Readingu věnuje odolnosti proti změně klimatu, připomíná, že Spojené království disponuje komplikovaným souborem rolí a odpovědností za riziko povodní v povrchových vodách. Vedení místních povodňových orgánů přebírá odpovědnost za jeho správu, Agentura pro životní prostředí za jeho mapování a meteorologická služba Met Office za poskytování včasného varování. To veřejnosti ztěžuje dobré pochopení vlastních rizik a toho, co lze dělat.

Ke znepokojeným patří i pojišťovny, které varují, že by se britské domácnosti a podniky v některých oblastech mohly stát nepojistitelnými, pokud nebudou přijata přísnější opatření, dodává Guardian.

Poslechněte si celý přehled zahraničního tisku.

Uslyšíte také o tom, že americké ministerstvo pro záležitosti veteránů je první federální agenturou ve Spojených státech, která bude po zaměstnancích v první linii chtít očkování proti Covidu-19. 

Spustit audio

Související