Přítel, nebo hrozba? Přijďte debatovat o Rusku s Tomášem Sedláčkem, Petrou Procházkovou a dalšími

15. březen 2018

Rusko čekají o víkendu prezidentské volby. Jedním z kandidátů je i současná hlava státu, Vladimir Putin. Známe vlastně dnešní Rusko a rozumíme mu? Nejen o tom bude další veřejná debata Českého rozhlasu Plus, tentokrát v rámci festivalu Prix Bohemia Radio.

Země, která sama sebe vidí jako velmoc a které tento statut patří i podle mnohých západních zemí, vzbuzuje v posledních letech řadu kontroverzí.

Jaké jsou vlastně „životní“ geostrategické zájmy Ruska? Jak do nich zapadá Česká republika, Evropa a další regiony světa? Zná odpovědi na tyto otázky česká diplomacie a politici? A jednají podle toho?

Přijďte diskutovat na veřejnou debatu Českého rozhlasu Plus. Debaty se zúčastní politický geograf Michael Romancov, ekonom Tomáš Sedláček, novinářka Petra Procházková, bývalý velvyslanec v Rusku a na Ukrajině Jaroslav Bašta a Jiří Weigl, ekonom a ředitel Institutu Václava Klause. Debatu povede moderátor Michael Rozsypal.

Veřejná debata Českého rozhlasu Plus na téma Rusko: Přítel, nebo hrozba? se uskuteční ve středu 21. března 2018 od 18:30 do 20:00 v Uměleckém centru UP (Auditorium maximum) v Olomouci.

Petra Procházková si myslí, že Rusku úplně nerozumíme – je pro náš příliš velké, patetické a neuchopitelné.

Podle Jaroslava Bašky, který vnímá Rusko jako nedílnou součást Evropy, závisí to, jestli bude hrozbou, nebo sousedem, na naší politice.

Diskuzi můžete poslouchat také ve vysílání, ale uvidíte ji i živě na webu a na Facebooku Plusu.

autoři: jpr , ptp
Spustit audio