Přistupujte k cukru jako k cigaretám, doporučuje britský think-tank. Rizika jsou srovnatelná

7. červen 2019

Britský think-tank doporučuje přistupovat k cukru stejně jako k cigaretám. Rizika nadměrné konzumace cukru jsou prý totiž srovnatelná s riziky spojenými s kouřením.

Obezita jako problém venkova? Lidé tam podle vědců tloustnou víc než ve městech

Čeští vědci vyvinuli peptidy, které by mohli pomoci pacientům s obezitou

Lidé na venkově přibývají na váze více než lidé než ve městech, alespoň pokud vezmeme celosvětový průměr. Odborníci tak budou muset přehodnotit dosavadní boj proti obezitě. V nejnovějším vydání vědeckého časopisu Nature o tom píše mezinárodní vědecký tým.

Jako vhodnou strategii vidí britští odborníci sjednocené obaly cukrovinek a zákaz reklam na nezdravá jídla. Tento typ omezení totiž podle studií v případě tabákových výrobků přinesl své ovoce.

Za kanálem La Manche je situace alarmující, varují výzkumníci. Zejména tamní mladiství konzumují třikrát více cukru, než je doporučená dávka. Vysoká spotřeba se týká celé britské společnosti.

Závislost na cukru

Obezitolog Martin Matoulek ze Všeobecné fakutlní nemocnice v Praze vysvětluje, že na cukru může skutečně – tak jako na nikotinu – vzniknout závislost.

„Je možné ji vypěstovat už v dětství, kdy rodiče plačícímu dítěti dávají sladkosti. Po nich jsou totiž děti nápadně klidnější. Naučí se tak ale zahánět stres sladkým.“

Cukr zvyšuje riziko obezity, která vede k dalším chorobám, jako je infarkt, cukrovka nebo mrtvice.

Na návrh sjednocení obalů nebo zákazu reklamy se ale český obezitolog dívá skepticky. Nakonec je to podle něj stejně vždycky na zákazníkovi.

„Myslím, že žádná centrální nařízení tohoto typu nepomáhají. Chce to kvalitní edukaci a dostatek potravin, kde toho cukru nebude tolik,“ říká Matoulek a dodává: „Je to prostě boj mezi potravinářskými firmami a zákazníky. A cukr prodává.“

autoři: Ondřej Novák , marz
Spustit audio

Související