Příští vládu čeká obtížný domácí úkol. Kvůli rychlému zvyšování dluhu, míní bývalý guvernér Singer

27. srpen 2021

Návrh rozpočtu na příští rok počítá se schodkem ve výši 390 miliard korun. Od dubna se ale proměnila makroekonomická prognóza a ministerstvo financí počítá s vyšším růstem HDP. Ekonomové tak doporučují dluh snížit, ale vláda na jejich volání zatím neslyší. „Snížit deficit o desítky miliard skutečně není možné. A ten kdo to říká, tomu buď nerozumí, nebo říká naprostou nepravdu,“ tvrdí ministryně financí Alena Schillerová (kandiduje jako nestraník na kandidátce ANO).

Ministryně financí Alena Schillerová

Šéfka státní kasy připomíná, že klíč od pokladny drží už téměř čtyři roky a musela řešit  nebývalou pandemii. Tvrdí, že má nesrovnatelně větší zkušenosti se schvalováním rozpočtů než kterýkoli z jejích předchůdců. 

„Desítky miliard tam skutečně nevyškrtáte. To je nesmysl. Pokud tedy nechceme rezignovat na investice, které jsou rekordní v historii této země,“ říká Schillerová ve Speciálu Plus.

Předsedkyně Národní rozpočtové rady Eva Zamrazilová ale slova ministryně zpochybňuje. Prostá aritmetika podle ní říká, že očekávaný vyšší výběr daní poskytne prostor pro snižování schodku. „Pokud nechám výdaje na úrovni se kterou jsem počítala než se mi zvýšily příjmy, pak bych logicky měla získat nižší deficit. To je aritmetika pro druhou třídu,“ kontruje Zamrazilová.

Předsedkyně Národní rozpočtové rady Eva Zamrazilová

Ekonomika se vzdor loňským předpovědím už dostala ven z covidové krize, připomíná bývalý guvernér České národní banky Miroslav Singer. 

„Jsem realista, protože jsem měl tu možnost sledovat z blízka devět vlád. Žijeme v předvolební situaci, kdy je státní rozpočet pod tlakem, takže je hrozně těžké politicky vyjednat jeho snižování,“ tvrdí ve Speciálu.

„Dostali jsme se do situace, kdy už je ekonomika z covidové krize venku, ale rozpočet je stále nepřijatelný, někde na úrovni 6–7 procent. V ekonomice, která už má v zásadě normálně růst, mi to připadne velmi nebezpečné. Dluh vůči HDP mě netrápí, 50 procent není problém. (Trápí) mě ale to, že dluh roste poměrně rychle, a že necháváme příští vládě poměrně obtížný domácí úkol,“ dodává.

Necháváme příští vládě poměrně obtížný domácí úkol
Miroslav Singer

Singer upozorňuje, že malá otevřená ekonomika, jako je ta česká, může v důsledku zpřísňování měnové politiky dospět do nepříjemné situace. „Když rozpočtová a měnová politika půjdou tak trochu proti sobě, vytváří to situace, ve kterých se začne zhoršovat obchodní bilance a bilance běžného účtu.“

To je nepříjemný mix, s nímž máme zkušenost z druhé poloviny 90. let, kdy docházelo k otřesům v ekonomice a kurzu české koruny, připomíná.

Politikům chybí vize

S tím, že hlavním problémem je zejména rychlost, kterou státní dluh narůstá, souhlasí i Julie Hrstková z Hospodářských novin. „Čeští politici ale zatím nemají žádnou vizi, jak to napravit,“ kritizuje.

Vláda podle ní stále neví, jestli chce vést zemi s nízkými příjmy a nízkými sociálními výdaji, nebo vysokými příjmy a sociálními výdaji rovněž vysokými.

„Teď máme nízkodaňovou ekonomiku s vysokými sociální výdaji, což je kombinace, která dlouhodobě nemůže fungovat.“

Hosty byli:
Alena Schillerová, kandiduje jako nezávislá na kandidátce hnutí ANO, ministryně financí
Eva Zamrazilová, předsedkyně Národní rozpočtové rady
Miroslav Singer, bývalý guvernér České národní banky
Julie Hrstková, Hospodářské noviny

Hrstková dává za pravdu i ministryni Schillerové, podle které není z čeho snižovat schodek plánovaného rozpočtu. To, co se vybere navíc, samozřejmě nemůže nahradit stomiliardový výpadek z předvolebního dárku, kterým je zrušení superhrubé mzdy, glosuje novinářka.

„Příští vláda by měla přesně říct, jakou chystá příjmovou a výdajovou politiku státu,“ uzavírá.

Poslechněte si celý audiozáznam Speciálu Renaty Kropáčkové.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.