Příští rok ušetříme asi 80 miliard, cílem je splnění maastrichtských kritérií, nastiňuje Stanjura

4. listopad 2021

Jednání o příští vládě pokračují. Spolu a Piráti a Starostové se shodli na rozdělení ministerstev i na programu, dohodu musí ještě potvrdit vedení všech koaličních stran. O programových bodech a koaliční smlouvě bude jednat například výkonná rada ODS. „Očekávám, že to schválí. Očekáváme, že pan prezident bude jednat podle Ústavy, takže by vše mohlo jít hladce,“ uvažuje předseda poslaneckého klubu občanských demokratů Zbyněk Stanjura.

Mezi koalicemi Spolu a Piráti a Starostové byl ovšem rozpor v pohledu na plánovaný schodek rozpočtu. Uskupení složené z ODS, TOP 09 a KDU-ČSL tvrdilo, že se dá ušetřit až 100 miliard korun. Druhá koalice to označila za nereálné.

Čtěte také

Budeme se snažit splnit maastrichtská kritéria, abychom dostali schodek pod 3 procenta HDP, což je zhruba 180 miliard. Není to cíl, který bychom splnili v příštím roce. Máme ambici dostat se tam ve druhé polovině volebního období,“ plánuje předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

Šetřit ale začne vláda už v příštím roce. Budoucí kabinet by chtěl uspořit okolo 80 miliard korun, nastiňuje Stanjura: Petr Fiala řekl, že návrh rozpočtu musí být méně než 300 miliard, stávající je 378 miliard.

autoři: Jiří Chum ,
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.