Přírodní materiály i monitor dechu. Zajistěte miminku pohodlný a bezpečný spánek

15. červenec 2019

Pro spokojenost vašich dětí je důležité, aby výbava do postýlek a kočárků byla termoregulační, kvůli dostatečné vzdušnosti. Materiály by měly být vždy přírodní, nikoliv z umělých vláken. Vybírejte tak, aby vše bylo snadné na údržbu.

Když je miminko v bříšku, spí spokojeně. To samé bychom mu měli dopřát i od chvíle, kdy spatří světlo světa. „Ze začátku mu na spaní vytvořte malý útulný prostor, aby se cítilo bezpečně. V prvních měsících jsou ideální stahovací vaky. Jednak se nemůže překulit a současně ho chráníte před nachlazením.

Postýlku je dobré uvnitř obložit textilními mantinely. U kvalitních značek kočárků se prodávají hluboké korbičky přizpůsobené pro 24 hodinový pobyt novorozence. I ty se dají umístit přímo do postýlky, kde v nich pak děťátko bezpečně a spokojeně může spát,“ vysvětluje Renata Kutíková z prodejny Duha. Jsou to takové transportní postýlky, se kterými se dá pohybovat po bytě.

Postýlka jako v pohádce

Až miminko povyroste, může si užívat postelové království se vším všudy. Matrace i peřinky by měly být zásadně z přírodních vláken. Ideální výplní pro bavlněné přikrývky je kukuřice, pro matrace zase kokos. Na matraci se ještě doporučuje použít termoregulační podložka, která zároveň slouží jako chránič proti znečištění.

Stále populární jsou takzvaná nebesa, která plní nejen dekorativní účel. Vyřeší problém s průvanem, zbloudilými slunečními paprsky a dokážou i částečně tlumit nepříjemné zvuky z okolí. Pro tyto účely se hodí koupit nebesa z trochu pevnějšího materiálu. V postýlce udělají krásně útulno a bezpečno a vaše miminko tak bude mít ty nejlepší podmínky k nerušenému a spokojenému spánku. „Co se týče materiálu postýlky, volila bych jedině tvrdé dřevo, aby se časem nerozviklala. Ideální je buk.“

Monitor dechu pro váš klidný spánek

Lepším strážcem spánku vašeho dítěte nežli chůvička je monitor dechu, který při každém nádechu svítí zeleně. Pokud je něco v nepořádku, kontrolky se promění na červenou barvu a spustí se poplach. Už jen samotný zvuk alarmu často stačí k tomu, aby se miminko probudilo z hlubokého spánku a nadechlo se. Vás to vzbudí stoprocentně také. „Monitor dechu je pro děti naprosto bezpečný a využívají ho porodnice i kojenecké ústavy po celém světě. Výhodou je snadné ovládání a zřetelná zvuková signalizace, kterou uslyšíte i přes zavřené dveře,“ říká paní Renata.

Proti slunci jedině clona s UV filtrem

Nejen v postýlce, ale i v kočárku by měly děti spát v pohodlí a bezpečí. „Určitě bych doporučovala kočárek, kde se dá sundat úplně celá část zadní boudičky, aby to dobře luftovalo.

„Pokud venku praží slunce a zrovna jste se vydaly na delší trasu, doporučujeme na kočárek připnout clonu s UV filtrem. Je to skvělá ochrana proti nebezpečnému UV záření a na rozdíl od slunečníku velmi praktická. Slunečník je zbytečný krám, který musíte neustále otáčet podle toho, jak zrovna svítí slunce. Když fouká vítr, tak se stejně časem roztrhá. Jsou s tím akorát problémy,“ svěřuje se Renata Kutíková. Také nezapomeňte do kočárkové korbičky vložit termoregulační podložku, která odvádí teplo od těla dítěte.

autor: Věra Říhová
Spustit audio

Související