Přípravy krále k letu

7. březen 2011

Kolik lidí je nutných k tomu, aby český král mohl létat? Kolik času je potřeba k přípravám? Právě těmito otázkami můžeme otevřít cyklus, ve kterém budeme každou středu a sobotu do konce března navštěvovat Ostravské muzeum.

Expozice Král, který létal představuje už od 16. 12. 2010 čas vlády rodu Lucemburků a dobové souvislosti – primárně lokalit Slezska a Moravy. Po Královském sňatku se na významnou etapu českých dějin můžete podívat ještě z dalšího úhlu. Postupně si budeme představovat řadu exponátů i souvislostí, které nemusí být vždy na první pohled patrné. Naším průvodcem bude hlavní kurátor David Majer, který přípravami žije už řadu let.

Moravskoslezské pomezí v době Lucemburské
Výstava Král, který létal je sice svými exponáty zaměřena především na území Slezska a Moravy, ale nechybí zde ani pohledy z mnohem větší výšky. Český král Jan Lucemburský byl evropsky významným panovníkem, a proto pracovníci muzea přivezli do České republiky i vzácné památky z Německa nebo Itálie. Některé přitom hranice svých zemí opustily poprvé.

Ve středu 9. března nám David Majer prozradí více nejen o názvu výstavy Král, který létal, ale dozvíte se také o nutných bezpečnostních opatřeních. Ochránit exponáty není nic snadného, jak se můžete v Ostravském muzeu přesvědčit do 31. března 2011 sami.

autor: Adriana Krobová
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.