Připravte se na nejhorší, varují někteří Britové před tvrdým brexitem. A nakupují zásoby

Nemusí hrozit zrovna válka, aby si lidé začali dělat zásoby. V Británii se blíží termín odchodu z Evropské unie, a pokud dojde na tvrdý brexit, bude to nejspíš znamenat dlouhé čekání na hranicích a potíže se zásobováním. Ředitelé tří největších britských řetězců prodejen s potravinami varují, že v takovém případě může řada výrobků dojít. A jak si všiml zpravodaj Jaromír Marek, Britové si začali vytvářet železné zásoby.

V prostorném obývacím pokoji to vypadá jako ve skladišti potravin. V polici jsou balíčky rýže, těstoviny, konzervy. Zásoby tu ale nečekají na to, až skončí na prodejním pultu. Putují do krabic.

Preppeři. Až přijde apokalypsa, budou připravení

03363723.jpeg

Preppeři – slovo, které už jste možná slyšeli. Označuje lidi, kteří se připravují na nejhorší scénáře.

Politici pořád mluví o irské pojistce a toto je zase naše pojistka. Prostě zásoby jídla, pro případ, že nebude. Řekl bych, že je to docela odpovědný přístup,“ říká šedesátník Paul zatímco do kartonové bedny na stole láduje podle seznamu trvanlivé potraviny.

Vždy připraven

Jak se termín brexitu blíží a nikdo neví, jak všechno vlastně dopadne, někteří maličko ztrácejí nervy. Čas od času se v britských médiích objevují informace o tom, že některé zboží by mohlo po brexitu, zejména v případě odchodu takzvaně bez dohody, opravdu mohlo chybět. V tomto smyslu se vyjádřili i šéfové tří největších řetězců obchodů s potravinami.

Britové vyděšení riziky tvrdého brexitu připravují balíky se zásobami potravin

Někteří vzali varování opravdu vážně a začínají se připravovat. Tisíce lidí se sdružují na sociálních sítích a radí si tam, kde a co nakoupit a jak co skladovat. K mání je už dokonce několik knih o tom, jak přežít případný výpadek v dodávkách potravin. A od slov už není daleko k činům.

Jak se česká vláda připravuje na případný tvrdý brexit? Nastiňuje Aleš Chmelař

Brexit (ilustrační foto)

Britský parlament se chystá na schvalování výstupové dohody z Evropské unie. „Šance jsou tak padesát na padesát procent,“ odhaduje ve Dvaceti minutách Radiožurnálu náměstek ministra zahraničí Aleš Chmelař. Jak je ale česká vláda připravená na případný takzvaný tvrdý brexit, tedy odchod Británie z EU bez dohody?

V bedně, které říkáme krabice poslední záchrany, jsou i výrobky, které pocházejí z Anglie, nejen potraviny, které dovážíme z Evropy. Obáváme se chaosu, který může po brexitu nastat. A není od věci být připraven na to, že supermarkety mohou být na čas prázdné. Tak plníme bedny,“ konstatuje Paul.

Opravdu se obáváte, že by nějaké zboží opravdu z pultů zmizelo? ptám se. „Dobře, třeba nezmizí úplně, ale když si představíte chaos, který nejspíš nastane na celnicích, je skoro jisté, že zásobování se zdrží. Prostě jen předcházíme riziku. Když nastanou problémy v obchodech, máme rezervu. To je vše,“ říká Veludo.

Katastrofa na obzoru?

Spolu se svými přáteli balí bedny potravin nejen pro sebe. Krabice poslední záchrany nabízejí i k prodeji. S myšlenkou přišel Fred, profesí IT specialista:

„Je skoro jisté, že zásobování se zdrží. Prostě jen předcházíme riziku,“ říká Veludo

Když jsem přemýšlel o brexitu i o tom, že může nastat divoký odchod, říkal jsem si, jak bych mohl zajistit svoji rodinu. Zásoby jídla třeba na týden by mohly být fajn. Začali jsme už v září, kdy si lidé říkali, že brexit je ještě daleko. Ale teď se termín blíží, a až něco nebude k sehnání, bude pozdě. Já jsem připraven, proč teď nepomoci i jiným lidem?“

Osmnáctikilogramová bedna potravin, které by měly vydržet rodině na týden, přijde na 100 liber, tedy asi 3 tisíce korun. A pokud nakonec žádná dramatická situace v souvislosti s brexitem nenastane, obsah bedny se prostě sní, usmívá se Fred.

autoři: Jaromír Marek , and
Spustit audio

Související