Připraví projekt Křehká šance odsouzené na návrat do společnosti?

15. duben 2014

Často si odpykávají dlouhý trest. Během let strávených ve vězení tak mají čas přemýšlet o tom co udělali. A jaký bude jejich další život, až se dostanou na svobodu.

Aby zvládli vstup do nového života, pomáhají odsouzeným už za mřížemi experti Probační a mediační služby. V tříletém projektu Křehká šance se kriminálníci, kteří požádali o podmíněné propuštění, připravují na bezpečný návrat do společnosti a také do práce.

Do českých věznic se totiž často opakovaně vracejí lidé, kteří po propuštění nezvládli život na svobodě. Neměli práci, nespláceli dluhy a znovu se proto vydali na kriminální dráhu. Ministerstvo spravedlnosti chce tento neblahý trend změnit.

Kontrola, rámy a důkladná prohlídka. Procházíme s vězeňskou službou přes malé nádvoří Věznice Bělušice. V rozích jsou oplocená místa, kde odsouzení posedávají nebo hrají fotbal. Dlouhý trest si tady odpykává také šestatřicetiletý Vlasta. Za mřížemi už je popáté. Nejdříve seděl za drobné krádeže. Poprvé je ale ve vězení na dlouho.

Mladý muž plánuje, že si požádá o podmíněné propuštění, o kterém rozhoduje soud. Přihlásil se proto také do projektu Křehká šance, který pomáhá odsouzeným, potom co si odpykají trest, s bezpečným návratem do běžného života, vysvětluje expertka Probační a mediační služby Andrea Matoušková.

Odborníci porovnávají, jak se k činu odsouzený stavěl, když byl ještě vyšetřován a jestli například spolupracoval. Zjišťují také, jaké následky měl jeho čin na oběti. Zajímají se také o to, kde bude dotyčný člověk bydlet, až se vrátí na svobodu a do jakého zaměstnání by mohl nastoupit.

Vlasta se původně živil jako vyhazovač v baru. Učil se také na kuchaře, ale k vaření se již nevrátí. Během pobytu ve vězení ale už pracuje, aby splatil dluhy. Podle vedoucího oddělení výkonu trestu v Bělušicích Ondřeje Kroupy je Křehká šance důležitá také v tom, že odborníci pracují nejen s vězněm, ale také s obětí.

I to je jedním z důvodů, proč se právě Věznice Bělušice zapojila do projektu Křehká šance.
Stát tak chce tímto opatřením omezit počet lidí, kteří se do vězení opakovaně vracejí. Recidiva je zhruba 65 procent a to hlavně u majetkové trestné činnosti, říká náměstek ministryně spravedlnosti Pavel Štern. S odsouzenými by se podle náměstka mělo pracovat nejen ve vězení, ale také hlavně po jejich propuštění. Ministerstvo plánuje, že by v Česku ve spolupráci s nevládními organizacemi vznikaly ve větší míře takzvané "Domy na půl cesty."

Domy na půl cesty fungují už například v Kanadě, kde právě tato služba snižuje recidivu o 25 procent. Pomoc propuštěným vězňům už nabízejí v Česku některé organizace. Například pražské Rubikon centrum působí už dvacet let v oblasti prevence kriminality. Pro lidi s kriminální minulostí vyhledává práci a také jim pomáhá vyrovnat se s dluhy, vysvětluje ředitelka Dagmar Doubravová.

Rubikon zprostředkovává pro bývalé vězně také práci. A na trhu musí získat zaměstnavatele, kteří jsou ochotni důvěřovat lidem se záznamem v trestním rejstříku. Dříve než dotyčného člověka Rubikon firmě nabídne, důkladně ho prověří. Během dvou měsíců je centrum schopné získat zaměstnání každému pátému zájemci. Téměř devadesát procent těchto lidí pak vydrží u zaměstnavatele i po uplynutí zkušební doby. Organizace Rubikon také sama zaměstnává například v administrativě bývalé vězně nebo lidi, kteří měli v minulosti problémy.

autoři: pbe , sch
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.