Příprava zákona o pomocnících soudců

20. listopad 2001

Soudci by mohli mít za pár let méně práce. Ministr spravedlnosti Jaroslav Bureš totiž připravuje zákon o takzvaných pomocnících soudců. Jak by to vypadalo v praxi?

Minimálně každý soudce okresního soudu by měl svého tajemníka. Ten by dělal vše, čím ho pověří soudce. Tedy by připravoval jednoduché a přípravné úkony pro řízení. Nově připravovaný zákon pošle ministr v těchto dnech do připomínkového řízení. Vypadá to tak, že dříve než v roce 2005 by ale tajemníci soudců nepracovali. Je totiž potřeba, aby nejprve měli možnost na tato místa vystudovat.

Jaroslav Bureš: Je třeba také oslovit ty, kdo připravují výukové programy na vysokývh školách, aby vytvořili odpovídající nabídku. Nabídku těch, kteří budou mít za sebou bakalářská studia, protože zde nemusíme trvat tom aby to byli absolventi právnických fakult v klasickém pětiletém cyklu.

Ministr si dává za cíl opustit tak současný systém justičních čekatelů.

Jaroslav Bureš: A čerpat rezervy na budoucí soudce z těchto tajemníků, kteří budou působit po boku soudců určitou dobu, kteří budou mít zájem složit justiční zkoušku, dokončit úplná studia na právnické fakultě a budou mít za sebou dlouhou praxi po boku soudce.

Tajemník nebude v žádném případě srovnatelný s vyšším soudním úředníkem.

Jaroslav Bureš: Vyšší soudní úředníci mají samostatnou agendu. ty necháme dělat samostatnou jednoduchou agendu, která vůbec nemusí přijít na stůl soudci, například v konkurzním řízení. Naopak tajemníci budou dělat to, čím je soudce pověří. Budou mu vytvářet servis.

A nebude na soudě až příliš mnoho lidí? Podle ministra Bureše ne. Tajemníci budou pomáhat soudcům, ti tak budou mít více času a nebude jich tolik potřeba.

Jaroslav Bureš: Systemizační stav soudců, jak ho teď předpokládáme, by se neměl zvyšovat. Někteří soudci postupem času odejdou do důchodu, my budeme počty doplňovat, ale už nebudeme počet soudců zvyšovat. To už bychom museli mít v každém městě budovou soudu.

autor: heš
Spustit audio