Příprava a pečení na Velikonoce

28. březen 2002
Dobrá rada

K Velikonocům patří kromě pomlázky a malovaných vajíček také mazanec a beránek. Napečeno by jste měli mít na Velikonoční pondělí, takže stačí, když se do přípravy pustíte o tomto víkendu. Andrea Říhová se cukráře Karla Semeckého zeptala, z jakých druhů těsta se dá velikonoční beránek upéct.

Semecký: Mohou být piškotová, šlehaná nebo třená. Povrchové úpravy pro beránka jsou klasické posypání cukrem, polít bílou či tmavou čokoládou.

Jak se nám podaří beránka správně vyklopit z formy?

Semecký: To je důležitá věc, nejlépe se pracuje s keramickou formou nebo litinovou, z plechových to jde hůře. Formu se nesmíme bát vymazat sádlem, je to zaručený a vyzkoušený způsob a beránek se vyklopí vždycky. Sádlo ještě vysypeme jemně prosetou strouhankou.

Jak dlouho se beránek peče, záleží na druhu těsta?

Semecký: Asi tak tři čtvrtě hodiny, při teplotě maximálně 150 stupňů a hlavně ho péci pomaleji než třeba bábovku, jedná se o větší vrstvu, forma má víko.

Mazanec se peče podobně?

Semecký: Mazanec pečeme při vyšší teplotě, je proti vánočce jednodušší, děláme bochánky, které po vykynutí nahoře nastřihneme nebo nařízneme do křížku, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mandlemi. V troubě by měl být při 180 stupních asi tři čtvrtě hodiny.

Z vánočkového těsta, ze kterého se mazanec dělá, můžeme také vyrobit velikonoční věnec?

Semecký: Je to spíše dekorace na stůl, ze tří copanů spojený cop spojený do věnce, ten můžeme dát na mísu a doprostřed velikonoční vejce.

autor: anr
Spustit audio

Více z pořadu