„Připomínám si jeho život, ne smrt.“ Jméno Jana Palacha si komunisté spletli, rodiče jeho vrstevníka prožili šok

16. leden 1969 – datum, které se výrazně zapsalo do československé historie, do učebnic ale až po sametové revoluci. Přesně před 53 lety se upálil student Jan Palach. Chtěl tím vyburcovat národ k odporu proti okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy a nastupující normalizaci. Jeho památku si včera na Václavském náměstí v Praze připomněly desítky lidí, mezi nimi i pamětník Jan Polách.

„Šla jsem kolem a přišla jsem se podívat.“ „Bydlíme vedle Všetat, tak si vždycky vzpomeneme. I vnoučata jsem vzala, aby si pamatovala, co se tu dělo.“

Vzpomenout na jeho život, ne na smrt

Od rána přicházely k Národnímu muzeu, k pomníku Jana Palacha, lidé pokládat květiny a zapalovat svíčky Každý rok sem chodí také Jan Polách: „Podívat se na tento vzácný památník, protože si ty události jako vysokoškolák velice dobře pamatuju Studoval jsem na univerzitě v Brně. Leží mi to u srdce a shoda jmen mě sem každý rok přitahuje,“ vysvětluje.

Čtěte také

S touto chybou ve jméně dokonce Ústřední výbor komunistické strany o události informoval. Pro rodiče Jana Polácha to proto byl šok. S Janem Palachem totiž byli i téměř stejně staří. I na to chodí na Václavské náměstí vzpomínat: „Vážím si toho, že se tady s ním mohu každý rok setkávat. Setkávám se s jeho životem, ne s jeho smrtí. V tom vidím optimismus do budoucna a jeho message: pro nás a mladé generace,“ dodává Polách.

Pečovat o svobodu a demokracii

Památku Jana Palacha tradičně uctili i senátoři a poslanci. Předseda horní komory parlamentu Miloš Vystrčil z ODS připomněl, že je důležité si demokracie vážit: „Hájit svobodu a nezávislost je velmi důležité a Jan Palach nás na to upozornil. Pokud dnes studenti budou také na stráži a budou dávat pozor, zda nedochází k potlačování svobody tisku nebo jiných svobod, je to dobře. Právě oni mají často sílu na to upozornit,“ řekl Vystrčil.

Jana Palacha následovali další. Několik dní po jeho smrti se v Plzni upálil Josef Hlavatý a v únoru 1969 v Praze Jan Zajíc. V cenzurovaných novinách o tom vyšlo jen několik řádků v černé kronice.

autoři: Vojtěch Tomášek ,
Spustit audio

Související