Případů rakoviny prostaty stále přibývá

4. únor 2016

Do boje proti rakovině se čeští lékaři zapojili na internetovém portálu Online klinika pro onkologii prostaty, který oslavil dva roky od svého založení. Za tu dobu projekt pomohl tisícovkám pacientů s tímto stále rozšířenějším onemocněním.

Portál navštívilo 100 tisíc lidí a většina z nich byli právě pacienti. Mužů s rakovinou prostaty bylo v loňském roce v Česku kolem 60 tisíc a ročně přibývá zhruba 9 tisíc dalších. A toto číslo bude stále narůstat.

Pravděpodobnost výskytu onemocnění dramaticky roste zejména s věkem a nezdravým životním stylem. Třeba dnes narození chlapci mají 17% pravděpodobnost, že za svého života onemocní rakovinou prostaty. U mužů nad 80 let je pravděpodobnost výskytu tohoto onemocnění dokonce přes 90%.

Projekt online onkologické kliniky slouží nejen pacientům, ale také jejich rodinným příslušníkům, kteří vyhledávají informace o tomto problému a zároveň nejsou v kontaktu s lékaři. Tvůrci portálu chtěli shromáždit soubor informací, které budou stoprocentně pravdivé a kterým lidé mohou věřit.

Lékaři se totiž stále častěji setkávají s tím, že pacienti věří celé škále polopravd a mýtů, což může negativně ovlivnit léčbu. Podle manažerky projektu Marcely Koudelkové jedním z důvodů vzniku portálu bylo to, že vzhledem k charakteru tohoto onemocnění se o něm pacientům obtížně hovoří.

Rozhodující je věk

Každý muž nad 50 let by měl pravidelně podstupovat preventivní urologická vyšetření. Co se příznaků týče, z počátku na sobě muži s tímto onemocněním nemusí pozorovat žádné změny. Jak se ale karcinom rozvíjí, přijdou problémy s močením. Muži buď močí častěji, než dříve, nebo naopak mají problém se vyprázdnit.

Příznakem velmi pokročilého onemocnění jsou pak bolesti zad, kyčlí a končetin. A také příznaky typické pro onkologická onemocnění, tedy nechutenství, slabost, hubnutí a únava.

Léčba probíhá různými způsoby. Časté je operativní odstranění celé prostaty. To se dělá buď velkou chirurgickou operací, nebo relativně drobným zákrokem pomocí robotické techniky, případně laparoskopicky.

Dále je časté ozařování, nebo hormonální léčba. Podstatné ale samozřejmě je, aby pacient sám měl o léčbu zájem. Navzdory vysoké úspěšnosti léčby jsou totiž podle Marcely Koudelkové stále mezi lidmi rozšířené zbytečné obavy a předsudky.

Velkým tématem je i hormonální léčba. U mužů s rakovinou prostaty je totiž nutné snížit hladinu testosteronu na takzvanou kastrační úroveň. To ale obnáší řadu komplikací jako zvýšení krevního tlaku, rozvoj cukrovky a podobně.

Vzhledem k tomu, že rakovinou prostaty trpí z drtivé většiny starší muži, stává se z těchto vedlejších chorob velký problém, který je potřeba řešit.

autor: ono
Spustit audio