Případné Bannonovo hnutí na podporu pravice by si Evropa neměla nechat líbit, tvrdí Konečná (KSČM)

23. červenec 2018

Bývalý hlavní poradce amerického prezidenta Donalda Trumpa Steve Bannon zveřejnil svůj záměr založit v Evropě nové pravicové hnutí. Europoslankyni Kateřině Konečné (KSČM) se to ani trochu nelíbí, ale europoslanec Jiří Payne (Strana svobodných občanů) s tím problém nemá.

Nové Bannovo hnutí by chtělo být hlavním oponentem George Sorose a jeho Nadace Open Society Fund. Alespoň o tom bývalý prezidentův poradce mluvil v rozhovoru pro server The Daily Beast.  

Kateřina Konečná za KSČM ve volební diskuzi s Martinem Veselovským v budově Českého rozhlasu v Ostravě dne 20.5.2010

„KSČM by se k něčemu podobnému určitě nepřipojila,“ tvrdí europoslankyně Konečná. „Bannonovy názory bychom nereflektovali. Spíš mě děsí, že otevřeně mluvíme o někom, kdo by silou svých peněz ovlivňoval mínění evropských občanů. To by si Evropa určitě neměla nechat líbit. To jako teď do nás budou světoví miliardáři nalívat prostředky, abychom dělali, co si přejí? To je naprosto neakceptovatelné,“ zlobí se Konečná.

Podle europoslankyně se přece lidé rozhodují ve volbách. „Ale tady se bavíme o nalití financí do nejrůznějších evropských iniciativ nejen, aby je sjednocoval, ale taky ovládal. Přece to jako Američan nebude dělat kvůli evropským, ale vlastním zájmům,“ dodává.

Payne: Jsme v situaci naprostého zoufalství

Europoslanec Jiří Payne (Strana svobodných občanů) by se nějakému pravicovému zastřešení rozhodně nebránil. „Vždyť ČSSD nebo křesťanské a pravicové strany jsou celoevropsky zastřešeny. Na pravici něco podobného chybí,“ myslí si.

Jiří Payne

Zatím má prý ale informace pouze z médií, a ty mu na relevantní názor nestačí. „Evropská unie, taky pod hlavičkou šíření hodnot, už přece nějakou svou ideologii šíří. Představte si, že loni se vedení Evropského parlamentu (EP) rozhodlo, že za evropské peníze povede kampaň proti euroskeptikům. Přeloženo do českého prostředí, je to jako by si předseda české Sněmovny vzal z rozpočtu komory stamiliony a investoval je do svého znovuzvolení. Proti tomu neexistuje obrana. Neexistuje soud, který by dokázal vedení EP chovat se demokraticky,“ říká Payne.

Na přímou otázku, jestli by se Svobodní, kde je Payne místopředsedou, k Bannonovu hnutí připojili, říká: „Jsme v situaci naprostého zoufalství. EU od počátku trpí úmyslným demokratickým deficitem. Je to nedemokratická instituce, která má EP jen jako jakousi zástěrku. Nám pak nezbývá než hledat spojence kdekoli,“ dodává europoslanec.

autoři: Michael Rozsypal , lup
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.