Případ konferenčního centra Štiřín nekončí

16. květen 2001
Pod kůži

Případ konferenčního centra Štiřín stále nebyl definitivně uzavřen. Bylo podáno několik trestních oznámení a probíhá vyšetřování policie. Kauza začala v září roku 1999. Z funkce ředitele konferenčního centra ve Štiříně byl odvolán Václav Hrubý.

Štiřínský zámek je konferenčním centrem ministerstva zahraničí a spolu se svým parkem slouží jako reprezentační objekt.

Vraťme se ale k osobě Václava Hrubého. Důvodem jeho odvolání bylo špatné hospodaření centra. Měsíc po svém odvolání vytahuje důkaz, který má vyvrátit, že byl odvolán kvůli nedostatkům v hospodaření - nahrávku telefonického rozhovoru s premiérovým poradcem Jaroslavem Novotným. Ten na Hrubého naléhal, aby vyrobil materiály dokazující, že exministr zahraničí Josef Zieleniec uplácel novináře... V nahrávce Novotný doslova říká: “… pokud jde o ten problém toho Zielence, takže jste mu nepomohl. Vůbec. Takhle to definoval on, a že mu vlastně přímo znova nařídil prostě aby teda vás z té funkce odvolali".

Od výroku Jaroslava Novotného se distancoval ministr zahraničí Jan Kavan i premiér Miloš Zeman. Premiér k tomu pro Český rozhlas 1 Radiožurnál tenkrát dodal: "Já o tom samozřejmě nic nevím, protože do této chvíle jsem ani nevěděl, že nějaký pan Hrubý existuje. Čili budu tuto věc samozřejmě prošetřovat. Pokud by se ukázalo, že k tomu skutečně došlo, což podle mého názoru v této fázi není jednoznačně prokázané, tak ten člověk nemá co dělat jako můj poradce. Ale na druhé straně konstatuji, že důkazy dosud nebyly podány".

Novotný v listopadu 1999 na post premiérova poradce rezignoval. Podle některých informací teď působí jako poradce ministra financí Jiřího Rusnoka.

Novotný se v telefonickém rozhovoru s Hrubým zmínil o tom, že iniciátorem nátlaku je Karel Srba - bývalý generální sekretář ministerstva zahraničí. Toho Hrubý nazval vyděračem. Srba podal na Hrubého žalobu. Žádal omluvu a finanční satisfakci. Spor ukončil letos v únoru Vrchní soud v Praze. Hrubý se musí omluvit a navíc zaplatit 50 tisíc korun. Proti verdiktu však podal odvolání k Nejvyššímu soudu.

Hrubý vede se svým bývalým zaměstnavatelem soudní spor také o odměny, které si měl neoprávněně vyplácet. V této kauze bude rozhodovat ještě Krajský soud v Praze.

V listopadu 1999 přichází ministr zahraničí Jan Kavan s výsledky kontroly Generální inspekce ministerstva zahraničních věcí. Podle ní se prokázalo, že se ve Štiříně za Václava Hrubého špatně hospodařilo.

Kavan v této souvislosti dodal: “Na základě závěrů Generální inspekce už nehovořím o důvodném podezření, ale skutečně o prokázání skutečností, že pan bývalý ředitel Hrubý porušil zákon a to dokonce v několika případech".

Hospodaření zámku za rok 1999 prověřoval také Nejvyšší kontrolní úřad. Výsledky byly zveřejněny před několika týdny. NKÚ nedostatky skutečně odhalil. Konferenční centrum Štiřín například podhodnocovalo svůj plánovaný hospodářský výsledek a skutečné výsledky své činnosti zkreslovalo. Podle člena kolegia NKÚ Jana Holečka docházelo k minimálnímu uživání konferenčního centra Štiřín k účelům, pro které bylo zřízeno. Za rok 1999 a část roku 2000 Ministerstvo zahraničních věcí využilo tento objekt pouze v pěti případech. Navíc vedení konferenčního centra podle kontrolního úřadu zřejmě při výstavbě jednoho z objektů, který slouží výhradně golfu a nesouvisí s činností centra, zaplatilo šestkrát vyšší cenu než stanovila původní smlouva. A zřejmě při vybírání stavební firmy postupovalo podjatě. Výstavba tohoto objektu, kde jsou šatny, sklad, klubovna, restaurace, golfový simulátor a další prostory, stála 126 milionů korun.

K tomu Holeček dodává: “ Těch 126 milionů bylo pro golfisty, nic proti nim. Ovšem nezůstalo pouze u toho. Navíc ta činnost pro golfový klub, pro hosty golfového klubu byla zefektivněna i tím, že dostávali občerstvení se slevou".

Hospodaření v Konferenčním centru Štiřín tak bude podle ministra zahraničí Jana Kavana prověřovat policie a to “na základě kontrolního zjištění NKÚ a současně kontrolního zjištění Generální inspekce ministerstva zahraničních věcí. Ministerstvo zahraničních věcí předalo službě policie pro odhalování korupce a závažné hospodářské trestné činnosti podnět k prošetření činnosti pracovníků KC Štiřín. Tedy zda jejich jednání nenaplňuje skutkové podstaty trestného činu zkreslování údajů hospodářské a obchodní evidence a trestného činu,pletichy při veřejné soutěži a veřejné dražbě".

Václav Hrubý kritiku ministra Kavana odmítá. Svědomí má prý čisté a v hospodaření byl prý za něj pořádek. Hrubý naopak obviňuje Černínský palác, že záměrně přivádí konferenční centrum ke ztrátám. Za loňský rok totiž skončilo hospodaření štiřínského zámku se schodkem šesti milionů korun. Hrubý proto podal trestní oznámení na neznámého pachatele. Bývalý ředitel se domnívá, že vzhledem k těmto okolnostem se ministerstvo zřejmě snaží Konferenční centrum Štiřín pronajmout nebo zprivatizovat. Hrubý to dokonce přirovnal ke kauze Český dům. "Jde o organizaci, která byla úspěšná a léta fungovala ziskově. A najednou je v obrovské ztrátě. Dokážu si velmi dobře představit, že záměr nájmu nebo privatizace je lépe uskutečnitelný, neboť je jaksi prokázáno, že pod státem toto zařízení nefunguje. Já se domnívám, že hospodaření Konferenčního centra v loňském roce mohlo být i záměrem".

Ministerstvo zahraničí Hrubého výroky odmítá. Mluvčí resortu Aleš Pospíšil řekl, že ho už osoba bývalého šéfa Štiřína poněkud unavuje. "Jeho práci ale musím posuzovat jen a jen na základě hodnocení kontrolních orgánů, které konstatují, že se dopustil řady závažných pochybení a jeho odvolání bylo správné".

Ve Štiříně nezůstal ani nástupce Václava Hrubého - Jiří Zoufal. Z postu odešel k 1. únoru tohoto roku. Od 27. dubna řídí konferenční centrum Štiřín Andřej Budzanowski. Hlavní postava štiřínské kauzy Václav Hrubý je v částečném invalidním důchodu. Přivydělává si zahradní architekturou a buduje golfové hřiště v Podkrkonoší. Nezapírá, že by se do čela konferenčního centra rád jednou vrátil. "Já nevěřím v nějakou spravedlnost a ta víra je silná. Letité působění ve Štiříně mě motivuje k tomu, že zůstávám pevný a nehodlám se vzdát a věřím, že ta věc prostě vyplyne na povrch. I když ta druhá strana dělá všechno pro to,aby mě co nejvíce zdiskreditovala. Já pořád věřím,že se to jednou všechno zúčtuje".

autoři: heš , Radek Fischer
Spustit audio

Více z pořadu