Princ, který propadl horám. Oblíbený habsburský arcivévoda Jan podnikl v Tyrolsku řadu prvovýstupů

Nekonvenční arcivévoda Jan Lotrinský byl jedním z nejpopulárnějších Habsburků své doby. Dobrodružnou povahu měl už od dětství. Patřil k průkopníkům vysokohorské turistiky a měl za sebou řadu prvovýstupů v Alpách a Dolomitech. Měl rád obyčejný život vedle dcery pošmistra. Stopy, fakta, tajemství Stanislava Motla můžete poslouchat na webu Dvojky a v aplikaci mujRozhlas.

Autor: Stanislav Motl
Účinkuje: Libor Vacek
Dramaturgie: Bronislava Janečková
Zvukový mistr: Tomáš Gsölhofer
Premiéra: 12. 4. 2021

Byl tvrdohlavý. Vytrvale, navzdory svému císařskému otci a své panovnické habsburské rodině, rozbíjel dobové konvence. Slavnosti na císařském dvoře mu připadaly nudné a nezajímavé. Lépe se cítil mezi alpskými velikány.

Mezi obyčejnými a přímočarými horaly, s nimiž absolvoval řadu horolezeckých prvovýstupů. Znali ho na odlehlých samotách, v chudých horských staveních, kam často a rád chodíval. Byl jedním z nich. Tyrolané ho milovali. Ale nejenom oni. Svého času se stal nejpopulárnější osobností habsburského rodu. Zejména poté, co odmítl – k velkému zděšení císaře a jeho kancléře Klemense Metternicha – zavedenou rodinnou tradici a zamiloval se do dcery obyčejného pošmistra.

V pořadu citujeme z knihy Louise Trenkera Hrdinové hor, ze stati Vévoda Jan od Antonína Polácha a z literárně historické stati Dvě lásky prince Jana.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.