Přímo u vzniku futuristické couture: jaká je stáž u designérky Iris van Herpen?

27. listopad 2018

Kdo tvoří nejfuturističtější módu současnosti? Bez diskuse Iris van Herpen, která se prezentuje na pařížských přehlídkách haute couture. A právě v ateliéru návrhářky, která běžně pracuje s 3D tiskem a laseremv strávila 4 měsíce studentka UMPRUM Vendula Niklová, kterou jsme vyzpovídali během Designbloku.

V amsterodamském ateliéru světově známé návrhářky se Vendula dostala přímo do procesu výroby. Pomáhala s realizací modelů, které se spíš než šitím vytváří laserem a 3D tiskem. Díky načasování stáže jsem byla u dokončování jedné a u začátku druhé kolekce. Poslední dny před přehlídkou na pařížském týdnu módy byly opravdu velmi náročné, popisuje Vendula.

Po show ale atmosféra trochu povolila: Začátek práce na nové kolekci byl mnohem příjemnější. Zaujalo mě, jak velký důraz se kladl na proces a vývoj. I z poměrně obyčejných a v podstatě netextilních materiálů díky tomu vznikají okouzlující nové věci, u kterých by vás ani nenapadlo, z čeho ve skutečnosti jsou.

Jako řada dalších současných módních ateliérů, také studio Iris van Herpen závisí z velké části na neplacené práci studentů. Jak Vendula uvedla v rozhovoru, vedle samotné designérky a stabilního jádra čtyř zaměstnanců v ateliéru pracuje kolem patnácti stážistů, kteří se každý půlrok vystřídají.

Iris Van Herpen Haute Couture S/S 2017

Jaký obrázek o fungování současné designérské módy to podává? A zajímal by vás speciál Modeschau o studentských designérských stážích u známých značek a designérů? Dejte nám vědět zprávou na Facebook Modeschau.

Jak vznikají sci-fi oděvy, které obdivují návštěvníci pařížského týdne vysoké módy, haute couture? Dá se v nich vůbec normálně fungovat, nebo jsou to spíš kusy do muzea a na opatrnou chůzi po červeném koberci? Poslechněte si v rozhovoru Modeschau s Vendulou Niklovou.

Playlist:
Veritas – Pa la calle
Katarzia – Nepohodlná osoba
Bad Gyal – Tu Moto
Nick León – Hesitate
Dinamarca – Onizuka
Marie Davidson – La chambre intérieure
Never Sol – Moving In Sleep
Mechatok – Toke 
Giek – Horrormonal pt.1
Amazondotcom – Twice Silenced (Siete Catorce Version)
Miserable – Gasoline

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.