Příměří v Jižním Súdánu se nedaří

16. květen 2014

Znesvářené strany konfliktu v Jižním Súdánu, prezident Salva Kiir a jeho bývalý viceprezident Riek Machar uzavřeli minulý týden příměří, ale téměř vzápětí vypukly nové etnické násilnosti.

Klid zbraní je nadále velmi křehký, a vláda proto odložila prezidentské volby, které se měly konat příští rok, píše server německé stanice Deutsche Welle. Hlasování by mělo proběhnout až v roce 2018. Oba nepřátelé se zatím obviňují z porušení příměří, ozbrojené střety pokračují a naděje na mír po pětiměsíční občanské válce pomalu dohasínají.

Vládní vojsko prezidenta Kiira, jenž patří k etniku Dinků, bojuje proti povstalcům etnického Nuera Machara od loňského prosince a obě strany se dopouštějí krutostí vůči etnické skupině soupeře. Výsledkem jsou tisíce civilních obětí a milion uprchlíků.

Obě strany se rovněž obviňují z využívání žoldáků ze sousedního Súdánu, od něhož se Jižní Súdán v roce 2011 odtrhl. A Machar trvá na tom, aby se prezidentské volby konaly v původním termínu. Chce teď prosazovat federální uspořádání země podobně jako v Súdánu, kde rovněž žijí různé etnické skupiny.

Čtěte také

Pokračující násilí brání rozdílení pomoci lidem v nouzi, varují humanitární skupiny. Podle britského Guardianu potřebují v Jižním Súdánu potraviny a další pomoc až čtyři miliony lidí, ale dostat ji k nim je za stávající situace víc než obtížné.

Farmáři kvůli pětiměsíčním bojům nemohli zasít a sklidit úrodu, rybáři nemají přístup k vodním tokům a majitelé stád nemohou hnát dobytek na úrodné pastviny. Navíc je milion lidí bez střechy nad hlavou. Jestli se humanitární pomoc nedostane k potřebným, hrozí Jižnímu Súdánu hladomor.

Zpracováno ze zahraničního tisku.

autor: gzb
Spustit audio