Příměří na mrtvém bodě a hrdinství v přímém přenosu. Válka na Ukrajině, den dvacátý

15. březen 2022

Ruské jednotky se snaží soustředit síly pro novou vlnu útoků, dál ostřelují ukrajinská města a ničí infrastrukturu. Stále také umírají civilisté. Ukrajinské straně se podařilo obnovit dodávky elektřiny do černobylské jaderné elektrárny, kde je potřeba k ochlazování vyhořelého paliva. Poprvé se také podařilo evakuovat alespoň malou část obyvatel obleženého města Mariupol, přes humanitární koridor ho údajně opustilo 160 osobních aut.

Ukrajinská armáda se podle prezidenta dál účinně brání. Ve svém pravidelném poselství Zelenskyj řekl, že za 20 dní války na Ukrajině přišlo o život víc ruských vojáků, než za dvě dlouhé a krvavé války v Čečensku. Kyjev uvádí, že zemřelo už přes 12 tisíc ruských vojáků, toto číslo ovšem není možné nezávisle ověřit. Ruské vedení připouští jen zlomek obětí na své straně.

Čtěte také

Při nočním ostřelování Kyjeva zahynuli dva lidé. Rakety zasáhly tři obytné výškové budovy, které začaly hořet, uvedlo ukrajinské ministerstvo vnitra. „Nejde o masivní ostřelování, ale spíš to náhodně někam spadne. Tyto útoky však přibývají. Zprávy, že je Kyjev obklíčený, jsou mystifikace. Přístup do města a z města tu je, pouze se musí čekat na kontrolních stanovištích,“ informuje z hlavního města Ukrajiny spolupracovník Českého rozhlasu Tomáš Vlach.

Mírová jednání na mrtvém bodě?

O víkendu obě strany hovořily o určitém pokroku, dokonce o tom, že nějaká forma dohody je prakticky nadosah, ale v pondělí se to v praxi neprojevilo. Podle zástupce ukrajinské strany Mychajla Podoljaka včera videokonference skončila s tím, že je nutné „vyjasnit si některé definice“.

Podle vojenského poradce ukrajinského prezidenta Zelenského Oleksije Arestovyče dosáhne Ukrajina dohody o příměří s Ruskem nejpozději v květnu. Prezidentův poradce ale zároveň upozornil, že i po dosažení příměří by mohly ještě během roku na ukrajinském území přetrvávat lokální taktické střety.

Hrdinství v přímém přenosu

Ukrajinský prezident také poděkoval zaměstnankyni ruské státní televize, která v živém přenosu vystoupila před kameru s transparentem odsuzujícím válku proti Ukrajině. Marina Ovsjaniková vstoupila za hlasatelku zpráv Prvního kanálu s plakátem, ve kterém označuje oficiální zpravodajství za propagandu. Na jejím účtu na sociálních sítích se objevilo video, ve kterém obviňuje Rusko z vedení agresivní války proti Ukrajině a ruská média ze šíření lží.

Zatím není jasné, jak Ovsjakinnová skončila - podle agentury TASS jí hrozí obvinění podle nového zákona proti šíření nepravdivých zpráv o ozbrojených silách, v krajním případě tedy až 15 let vězení.

Fiala jede do Kyjeva

Evropská unie spustila v pondělí čtvrté kolo sankcí vůči Rusku, na kterých se členské země dohodly. Zakazují například vývoz různého luxusního zboží do Ruska a naopak dovoz ruského železa a oceli. Zastavily také investice do ruského energetického sektoru.

Český premiér Petr Fiala na svém Twitteru oznámil, že společně s polským premiérem Mateuszem Morawieckým, vicepremiérem Jarosławem Kaczyńskim a premiérem Slovinska Janezem Janšou v úterý odjedou coby představitelé Evropské rady do Kyjeva, aby se setkali s prezidentem Zelenským a premiérem Shmyhalem.

Česko řeší, kam s uprchlíky

Čtěte také

Vláda i kraje se shodují, že pro lidi přicházející z Ukrajiny je nejlepší, když můžou bydlet přímo u Čechů. Třeba u rodiny, která má volný pokoj, nebo u seniora, který využívá jen část svého domu. Nezisková organizace Člověk v tísni navrhuje státu a samosprávám připravit pro uprchlíky z Ukrajiny postupně čtyři typy ubytování od hotelového až po výstavbu modulárních domů, kde by rodiny mohly žít i několik let. Později by tyto domy mohly sloužit jako sociální byty.

„V Česku jsou desítky tisíc investičních bytů. S částkou kolem 3, 4 tisíc na dospělého by mohlo být k dispozici až 50 tisíc bytů. To by mohlo být ubytování pro 150 tisíc lidí,“ popisuje jednu z možností šéf Člověka v tísni Šimon Pánek.

 

autoři: Jan Bumba , and
Spustit audio

Související