Prima v debatě nahrávala Zemanovi. Souzní s jeho hodnotami, tvrdí odborník

25. leden 2018

Ve čtvrtek večer čeká finalisty prezidentské volby Miloše Zemana a Jiřího Drahoše duel v České televizi. Opět se bude debatovat za účasti publika, přitom předchozí duel na TV Prima sklidil kritiku za příliš hlasité diváky, estrádní charakter, výběr témat a neschopnost moderátora řídit diskuzi.

Podle analýzy Českého rozhlasu dostal největší prostor úřadující prezident Miloš Zeman, který mluvil 24 minut a 17 vteřin. Jeho protikandidát mělo slovo jen 15 minut a 45 vteřin, tedy jen o málo více než moderátor Karel Voříšek. Dvanáct minut pak zabraly reakce publika.


Bráním se tvrzení, že by to bylo jednoznačně ve prospěch Miloše Zemana. Ale první témata mu výrazně nahrála. Získal pevnou půdu pod nohama, zpočátku nebyl zcela jistý.Jaromír Volek

Hodnotové souznění

„Prima se přizpůsobuje svým divákům, jejichž očekávání je bulvárnější. Nemohu se ovšem ubránit dojmu, že nešlo jen o diváky, ale i o určité souznění s hodnotami pana prezidenta,“ říká mediální odborník Jaromír Volek z Masarykovy univerzity.

Připomíná také, že před pěti lety se Zeman na Primě utkal s Karlem Schwarzenbergem, a současný prezident v něm dostal dokonce ještě větší prostor. „Zdá se, že Jiří Drahoš byl opět manipulován – a nechal se vmanipulovat – do role toho pasivnějšího,“ myslí si Volek.

Připouští, že primárně záleží na aktivitě samotného mluvčího. Důležité je ale sledovat i to, jak moderátor rozděluje role, komu dovolí vstupovat do řeči, přerušovat nebo případně neodpovídat na otázky.


Debata v České televizi
V první z celkem tří částí bude agendu nastolovat televize, ve druhé se budou ptát nejvyšší ústavní činitelé a lidé z jedné jihočeské obce, kde oba kandidáti v prvním kole získali přibližně stejný počet hlasů. V poslední části si budou otázky klást kandidáti dle svého uvážení.
Do publika si každý z kandidátů může přivést třicet podporovatelů, atmosféra by měla být výrazně komornější než na Primě.

Prozemanovská témata

Volek si také všímá volby úvodních dvou témat, která jsou důležitá pro další průběh debaty, a to byla problematika protikuřáckého zákona a držení zbraní.

„To jsou dvě témata, na kterých prezident Zeman získává body, dlouhodobě je to jeho silná agenda, kterou má rétoricky velmi dobře nacvičenou. Kamera zabírala jeho manželku, která se smála, že nemá v kabelce ten revolver. To byla výrazná nahrávka,“ zdůrazňuje.

Nemůže ale být Česká televize kritizována z opačného konce, tedy že její volba témat bude nahrávat Jiřímu Drahošovi? „Nevím, to lze těžko odhadovat. Jsou ale významná společenská témata, která máme podložena průzkumy veřejného mínění, a podle nich by Česká televize měla určovat dramaturgii. Téma protikuřáckého zákona nebo držení zbraní je marginální,“ uzavírá Volek.

Spustit audio