Prim: Kádr zdatných hodinářů vyrostl na výrobě granátů

Tradice, emoce, hrdost. To jsou hesla, jimiž se řídí výrobce legendárních českých hodinek. Kdy „primky“ ke svému jménu přišly? Jaké hodinky se vyráběly v Novém Městě nad Metují, kde vnikl v roce 1949 nový závod? Jak vypadá výroba hodinek Prim dnes?

Autorka pořadu: Jitka Škápíková
Účinkuje: Jan Kovařík
Připravili: Jan Kovařík a Světlana Lavičková
Dramaturgie: Magdalena Šorelová
Zvukový mistr: Tomáš Gsöllhofer
Zvukový design: Jiří Litoš
Premiéra: 24. 9. 2019

Historie legendární značky českých hodinek Prim začíná po druhé světové válce. Sériová hodinářská výroba ale v českých zemích začala už na konci 19. století díky filiálkám dvou německých výrobců: firmy Schlenker & Kienzle v Chomutově a Gustav Becker v Broumově.

Po vzniku Československa u nás působilo i několik českých firem s malosériovou výrobou, například věžních hodin. Náramkové a kapesní hodinky byly doménou jen několika hodinářů, kteří je dělali v kusových sériích.

Místo hodinek granáty

Roku 1930 Beckerovu firmu odkoupila německá společnost Bratři Junghansové a po Mnichovu se továrna sloučila s mateřským závodem. V Meziměstí u Broumova Bratři Junghansové zřídili firmu Messap, kde se hodinky a budíky vyráběly v omezené míře.

Hlavní náplní výroby byly zapalovače do dělostřeleckých granátů. Messap ale byl důležitou kapitolou v rozvoji našeho hodinářského průmyslu. V provozech tam vyrostl kádr odborně zdatných nástrojařů a seřizovačů obráběcích automatů, kteří tvoří jádro každé hodinářské firmy.

Znárodněná Chronotechna

Po osvobození konfiskoval továrny Bratří Junghansů československý stát a po únoru 1948 se staly součástí nově vzniklého národního podniku Chronotechna. Tam můžete hledat začátek průmyslové hodinářské výroby u nás.

Po nástupu komunismu byli všichni výrobci budíků a hodin nejprve znárodněni nebo rovnou zrušeni. Většina byla začleněna do národního podniku Chronotechna, zřízeného roku 1946. Vzápětí byly založeny pobočky ve Šternberku a v Novém Městě nad Metují. Tam se postupně stěhuje výrobní zařízení a odborníci na hodinářskou výrobu.

autoři: Jitka Škápíková , Magdalena Šorelová
Spustit audio

Související