Příliš časté kontrolování e-mailů nijak nezvyšuje pracovní výkonnost

20. prosinec 2014

Existuje hodně důkazů toho, že závislost na e-mailech vede ke stresu a nespokojenosti. Nyní, vůbec poprvé, se touto hypotézou vědecky zabývali odborníci. A výsledek?

Ano, opravdu: Kdykoliv můžete ignorovat své e-maily, vašemu duševnímu zdraví to nejspíš jen prospěje, konstatuje The Science of Us, blog časopisu New York magazine zaměřený na vědu.

Odborníci z University of British Columbia pod vedením Kostadin Kushleva a Elizabeth Dunnové totiž podnikli následující test: Po dobu dvou týdnů sledovali několik pracujících, které rozdělili do dvou skupin.

Té první nařídili vypnout e-mailový program, vypnout také veškerá oznámení o příchozích e-mailech a kontrolovat elektronickou poštu pouze třikrát denně.

Čtěte také

Druhá skupina si měla nechat zapnutá veškerá oznámení o příchozí poště a kontrolovat si e-mail tak často, jak jen to bylo možné. Po prvním týdnu se členové obou skupin vyměnili.

Po celou dobu byla přitom u všech monitorována četnost kontroly elektronické pošty, pocitů stresu a pocitů pracovní výkonnosti.

A výsledek? „Omezení četnosti kontroly e-mailů během dne snížilo u testovaných osob pocit napětí, který cítily při určité zvlášť důležité pracovní činnosti. Došlo i k celkové redukci pocitu stresu,“ napsali vědci ve své zprávě.

Zajímavé také je, že ti, kteří si pořád kontrolovali příchozí poštu, se necítili o nic produktivněji než ti, kteří byli, co se e-mailů týká, „na dietě“.

Takže z toho podle blogu The Science of Us jasně vyplývá, že díky nepřetržitému kontrolování příchozích e-mailů nejsme o nic produktivnější. Jen více stresovaní.

Zpracováno ze zahraničního tisku.

autor: Šárka Daňková
Spustit audio