Přídavek na dítě se zřejmě od ledna zvýší o 200 korun. Dosáhnout by na něj mohlo až o 100 tisíc rodin více, říká Jurečka

1. prosinec 2022

Poslanci se ve čtvrtek budou zabývat vládním návrhem na navýšení přídavků na děti, které pobírají lidé s nízkými příjmy. Kabinet Petra Fialy (ODS) navrhl jejich zvýšení od ledna o 200 korun měsíčně. Měly by se tak pohybovat v rozmezí od 830 do 1580 korun. Proč s návrhem přichází až nyní a projednávají ho zrychleně ve stavu legislativní nouze? Poslechněte si rozhovor s ministrem práce a sociálních věcí Marianem Jurečkou (KDU-ČSL).

AKTUALIZUJEME:

Poslanecká sněmovna dnes schválila návrh ministerstva práce a sociálních věcí na zvýšení přídavků na děti o 200 korun.

Zvýšit přídavky na dítě navrhovala NERV už v létě. Tehdy vám doporučovala, abyste toto opatření udělali co nejdřív. Proč s ním přicházíte až teď?

Protože u zvýšení přídavku na dítě je nutná změna zákona, nikoliv změna nařízení vlády nebo vyhlášky. Takže jsme museli připravit novelu zákona, která je teď v legislativním procesu přímo v Poslanecké sněmovně. Dnes bychom o ní měli jednat. Takže je to něco, co trvá o něco déle, co se nedá udělat třeba za měsíc. A bude to platné od 1. ledna 2023.

Čtěte také

Dřív se to zkrátka za žádných okolností nedalo stihnout?

Standardní legislativní proces u nás trvá minimálně rok. My jsme toto začali připravovat před dvěma a půl měsíci, takže myslím, že se do toho snažíme dát v rámci možností, které máme, maximum a děláme tuto úpravu v rámci stavu legislativní nouze.

Není v tom trochu rozpor, když na jednu stranu říkáte „potřebovali jsme čas na to, abychom to v klidu připravili“ a teď to prosazujete v legislativní nouzi?

Ne, není, kdybych to připravoval v klidu, tak to bude za rok. Připravujeme to během zhruba dva a půl měsíce a já jsem původně chtěl tento návrh schválit hned v prvním čtení. Na to mi opozice řekla, z řad kolegů ANO a SPD, že to zavetují, a tudíž bych potom musel podávat všechna tři čtení standardně. Tak proto jsme se nakonec po debatě na vládě rozhodli předložit to ve stavu legislativní nouze, aby to pro lidi od 1. ledna bylo v účinnosti a mohli tuto zvýšenou podporu čerpat.

Pocítí rodiny, které na přídavky mají nárok, při dnešním zdražování nějak výrazně, když na dítě dostanou o 200 korun navíc?

Je potřeba si uvědomit, že to je zvýšení o 30 procent, takže to není úplně malé a rodiny to samozřejmě pocítí, protože v letošním roce k tomu je také ještě podpora té mimořádné pětitisícikoruny na dítě, kterou vyplácíme a o kterou je možné ještě stále žádat na dítě, které se narodí do konce tohoto roku.

Čtěte také

Zároveň také rodiny, které jsou nízkopříjmové nebo středně příjmové a mají vyšší náklady na bydlení, tak mohou čerpat příspěvek na bydlení, který jsme výrazným způsobem od letošního 1. října zvýšili, takže odpovídá velmi přesně zvýšení nákladů cen nejenom plynu, pevných paliv, případně elektřiny, ale také zvyšujícím se nájmům.

Nárok na přídavky na děti se odvíjí od životního minima. To chcete od ledna zvýšit, aby na přídavky dosáhlo víc rodin. O kolik řádově víc to bude?

Životní a existenční minimum, které zvyšujeme od 1. ledna o více jak pět procent, nám rozšiřuje okruh příjemců nejenom u této dávky, ale i u dalších, a některé automaticky valorizujeme. Nejsme schopni říct přesný odhad. Pohybujeme se teď na čísle, které je nad 300 tisíc příjemců, kteří o tuto dávku mohou žádat. Může to být řádově dalších 50 až 100 tisíc rodin nebo rodičů, kteří na tuto formu podpory budou mít nárok.

Bude stačit zvýšení životního minima o chystaných 5,2 procenta? Proč prosazují novelu zákona o sociální podpoře a o existenčním minimu ve stavu legislativní nouze? A je rozumné snižovat podporu v nezaměstnanosti v době, kdy se očekává mírná hospodářská recese, a tedy i nárůst počtu nezaměstnaných? Poslechněte si celý rozhovor v audiozáznamu. Moderuje Lukáš Matoška.

Spustit audio

Související