Přibývá studentů s depresemi. Jejich psychika dostala zabrat, tvrdí prorektorka Univerzity Karlovy

Jak řeší vedení Univerzity Karlovy kauzu údajného sexuálního obtěžování ze strany bývalého studenta a politika Dominika Feriho? Bude Karlova univerzita přesvědčovat své studenty, aby se nechali očkovat proti covidu-19? A jaké následky má mnohaměsíční uzavření vysokých škol kvůli pandemii? Hostem Tomáše Pancíře ve Dvaceti minutách Radiožurnálu byla prorektorka Univerzity Karlovy pro studijní záležitosti Milena Králíčková.

Podle některých studií se pandemie zásadně projevila na psychice mladých lidí. Některé studie dokonce naznačovaly, že psychické dopady jsou u mladých lidí výraznější než u starších. Máte takovou zkušenost?

Čtěte také

Bohužel se nám to potvrdilo. Na konci minulého roku jsme na všech našich fakultách prováděli šetření a ukázalo se, že psychické zdraví dostalo zabrat jak u studentů, tak i u akademiků. Proto jsme se v letošním roce snažili posílit množství poraden, které poskytují pomoc a zároveň rozšířit nabídku preventivních programů. I když kapacita toho není dostatečná a následek bude dlouhodobý, musíme posilovat poradny i preventivní opatření, takže jsme snad ten trend zachytili a jdeme naproti tomu, abychom studentům i akademikům pomohli.

Vy jste říkala, že jste ten dotazník prováděli na konci minulého roku. Od té doby uběhlo dalších několik měsíců, kdy byli studenti doma a nemohli chodit do školy. Připravujete nové mapování?

Pravděpodobně budeme šetření opakovat, ale zatím jsme se nedohodli kdy. Je pravděpodobné, že ho budeme opakovat periodicky.

Co jsou ty největší dopady?

Těch příčin je několik a problém se dá rozdělit do několika rovin. Malou skupinu tvořili studenti, kteří v době pandemie přišli o příjem – částečně rodičů nebo vlastní. Celá řada našich studentů si přivydělává brigádami, o které v pandemii přišli. Studenti, kteří tím hodně trpěli byli ti, kteří se dostali do ekonomických problémů a s tím souvisejících duševních problémů. Z toho důvodu jsem moc ráda, že jsme se už v loňském roce soustředili na studenty, kteří by se mohli dostat do ekonomických problémů a podívali jsme se na to, jak jim můžeme pomoct.

Přibývá studentů trpících depresí?

Určitě ano, vidíme to v našich poradnách. 

autoři: Tomáš Pancíř , vla
Spustit audio

Související