Přibývá dětí, které čekají na náhradní rodinu. Vhodných pěstounů i adoptivních rodičů je málo

6. srpen 2019 10:36

V Královéhradeckém kraji podle údajů krajského úřadu přibývá dětí určených do náhradní rodinné péče. Na pěstouny nebo adoptivní rodiče momentálně čeká 247 dětí, to je zhruba o tří desítky víc, než na začátku roku. V ústavech stále zůstávají především ne úplně zdravé děti a vícečlenné sourozenecké skupiny. Zdaleka přitom už nejde jen o ty z menšinového etnika.

Čtěte také

Rok svého života strávily v dětském centru ve Dvoře Králové nad Labem téměř tříletá Jesica a její o dva roky starší sestra Vanesa. Obě jsou zdravé, bezproblémové a z většinového etnika, přesto se pro ně náhradní rodiče hledali velmi těžko.

„U těchto dvou holčiček nás to překvapilo. Ve svém vývoji naprosto odpovídají běžnému dítěti z normální rodiny. Proto bylo překvapující, že se pěstouni sháněli takovou dobu," říká ředitelka dětského centra Aneta Matoušová.

Přibývá dětí, které čekají na náhradní rodinu. Vhodných pěstounů i adoptivních rodičů je málo (ilustrační foto)

V zařízení, které vede, má dvě desítky dětí, většinou sourozenecké skupiny. Zájem o ně je minimální.
„Myslím si, že je to tím, že pěstouni nebo všeobecně náhradní rodiče obecně preferují jedno dítě."

Čtěte také

A takové děti v ústavech nejsou.
I podle Lady Vrbicové, z oddělení sociálně-právní ochrany dětí Krajského úřadu Královéhradeckého kraje, preferují pěstouni i adoptivní rodiče jedno dítě.
„Řekla bych, že jen asi každý desátý žadatel připouští, že by do pěstounské péče vzal dvě děti."

V ústavech jsou přitom i mnohem početnější sourozenecké skupiny.

Přibývá dětí, které čekají na náhradní rodinu. Vhodných pěstounů i adoptivních rodičů je málo (ilustrační foto)

Vanesu a Jesicu si nakonec vybrali Běla Petrásková s partnerem. Po vyřízení potřebných formalit si je přijeli odvézt do jejich nového domova.

„Mě prostě dojalo, že holčičky jsou úplně bezproblémové, akorát mají jen ten handicap, že jsou dvě," vysvětluje Běla Petrásková.

Se svým partnerem ale s přijetím dvou dětí najednou také váhali. Třeba proto, že si poprvé berou děti v tak pokročilém věku. Společně už mají v pěstounské péči tři, ve věku deset, čtrnáct a devatenáct let.
„My jsme nad tím hodně přemýšleli. Opravdu jsme to probírali. I proto, že ten čtrnáctiletý z toho má obavy, protože je v pubertě. Tak prostě budeme muset nějakým způsobem zabojovat."

Spousta dětí ale takové štěstí nemá a zůstává i nadále v ústavní péči. Naděje, že najdou náhradní rodiče, je přitom minimální.

Spustit audio

Související