Přibližně za dva měsíce budou na Slovensku parlamentní volby

20. červenec 2002

Počet politických stran a hnutí, které nejsou v parlamentu a chtějí se ve volbách na Slovensku ucházet o přízeň voličů dosáhl úctyhodného počtu, je jich kolem 115 a patří k nim třeba Strana milovníků vína, která již názvem naznačuje, že jde spíše o recesi. Přesto je patrně vysoký počet nově vznikajících politických stran na Slovensku důvodem k zápisu mezi světové rarity.

Všechno lze ovšem vnímat i jako projev nekulturnosti v politice. O tom, kolik politických stran a hnutí se konečně zúčastní voleb rozhoduje v těchto dnech Slovenská ústřední volební komise, kde se centrálně soustřeďují potřebné a řádně vyplněné formuláře. Jisté je, že ve volbách nebudou scházet silné slovenské opoziční strany, třeba HZDS s Vladimírem Mečiarem.

Podle průzkumu veřejného mínění by Mečiarovci na Slovensku volby nyní vyhráli, jejich voličské preference se již delší dobu pohybují mezi 25 % a 30 % . Jak známo, představitelé HZDS v souvislosti s úsilím vrátit se na výsluní moci už od základu změnili svůj politický slovník a vyjadřují souhlas se vstupem země do EU i do Severoatlantické aliance, není však tak vzdálená doba, kdy měli zcela jiné postoje a názory. Tak například tvrdě odsoudili i nynější vládní kabinet, který v době řešení situace v Kosovu souhlasil s přeletem aliančních vojenských letadel nad slovenským územím i s další případnou pomocí.

Představitelé HZDS tedy pak změnili svůj politický slovník, avšak nikdy a nikde nevysvětlili své původní názory natož, aby se omluvili. Patrně kvůli tomu neuspěli ani v rámci svých amerických návštěv, kde se snažili demonstrovat změnu politických postojů. Přednedávnem zveřejnil HZDS kandidátku se jmény svých členů na poslanecké posty. Mnohé tento důležitý dokument překvapil, scházejí na něm jména osobností hnutí, které patřily dlouho k nejsilnějším oporám Vladimíra Mečiara. Na seznamu na volitelném místě nebyli, nebo vůbec scházeli Augustýn Marian Hůska, někdejší ministryně sociálních věcí Olga Keltošová, nebo bývalý předseda parlamentu Ivan Gašparovič. Vladimír Mečiar jim prý nabídl možnost kandidovat na poslance Evropského parlamentu a na volitelná místa do slovenského parlamentu byla navržena jiná jména lidí, prý z regionů, kromě Košic, kterým se výběr HZDS a vznik jeho volební kandidátky příliš nelíbí. Slovenský tisk ve svých úvahách často připouští, že v HZDS nezvítězila až natolik snaha po omlazení, ale spíše pocit Vladimíra Mečiara, že je politicky ohrožen a proto raději volil taktiku odstranění těch, kteří již příliš mnoho vědí.

Dostavila se i reakce postižených: bývalý předseda slovenského parlamentu Ivan Gašparovič zareagoval nejrychleji a inicioval vznik nového slovenského politického subjektu Hnutí za demokracii. Pokud jde o Ivana Gašparoviče, Vladimír Mečiar, jak sám uvedl ho vyloučil z kandidátky, protože očekával, že se pokusí o vytvoření frakce uvnitř hnutí. Situace v HZDS si v pondělí všimlo i zahraničí. Podle očekávání scházejí na seznamu hnutí jména starých ideologů samostatného Slovenska.

Doba se však změnila, někdejší premiér staví všechno na jednu kartu, vstup Slovenska do Severoatlantické aliance a EU. V parlamentu je proto nutné mít spíše pragmatiky a ne tvrdé bojovníky za samostatné Slovensko, uvedla v pondělí ve své analýze rakouská tisková agentura APA. Nejnovější postoje Vladimíra Mečiara přinutily jednoho z jeho nejvěrnějších, aby se k němu otočil zády a založil vlastní stranu. Neví se, kolik členů přeběhne do Hnutí za demokracii Ivana Gašparoviče.

Ukazuje se, že pravdu měla slovenská média, která podobný vývoj samolibého špičkového leadera HZDS předvídala, uváděl špičkový německý deník Süddeutsche Zeitung. Kdyby nový politický subjekt Ivana Gašparoviče odlákal značnou část voličů Vladimíra Mečiara, vznikla by v rámci prognóz volebních výsledků ve slovenských parlamentních volbách zajímavá situace, která by mohla prospět slovenským demokratům, o podobné situaci lze však zatím pouze snít.

Maďarský deník Nepszabadsag připomenul to, co někteří slovenští politici, kromě jiných i předseda Strany Smer Robert Fico v průběhu uplynulého týdne už naznačili, že v rámci HZDS je pro ně narozdíl od Mečiara Ivan Gašparovič přijatelný partner. To mohlo Vladimíra Mečiara nazlobit. Zůstává však skutečností, že Ivan Gašparovič byl představitelem Mečiarova hnutí a podporoval všechna rozhodnutí a kroky svého předsedy.

Patří tudíž k politické garnituře, která Slovensko dostala do mezinárodní izolace a na kandidátce politického subjektu, který založil budou patrně jména politiků stejných kvalit.

rse@rozhlas.cz

autor: Přemysl Havlíček
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.