Příběhy z kalendáře - Malá privatizace

2. březen 2011
Příběhy z kalendáře

Bylo to něco, na co tehdy všichni čekali: počátkem roku 1991 začala v Československu takzvaná malá privatizace. Slovem zákona šlo o převody jednotlivých provozoven maloobchodu a služeb z vlastnictví státu jiným, nestátním subjektům. Neboli - lidé si mohli koupit třeba samoobsluhu nebo opravnu aut.

Vše se odehrávalo v aukcích, a protože to bylo jen rok a pár měsíců po listopadu 1989, je jasné, kdo mohl tehdy nakupovat. Hlavně ten, kdo měl peníze z podnikání načerno z let socialismu. No a jak si tihle lidé někdy při aukcích počínali, o tom už tehdy hovořil předseda jedné privatizační komise: V malé privatizaci, která se odehrávala rychleji, než se přijímaly zákony, které by zabránily legalizaci špinavých peněz, bylo prodáno na 23 tisíc provozoven. Stát tehdy vydělal téměř 32 miliard korun, které použil například na odstranění následků katastrofálních povodní v roce 1997. První dražby drobných provozoven začaly v Praze koncem ledna 1991, na severu Čech se začalo naplno dražit na přelomu února a března toho roku.

autor: David Hertl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.