Příběhy otců a synů rozdělených železnou oponou dojaly i vídeňský Nachtasyl

2. prosinec 2015

Český rozhlas i v tomto roce uctil výročí sametové revoluce koncertem, na kterém byla představena kniha spjatá s tímto obdobím. O pár dnů později byla kniha Rozděleni železnou oponou představena také ve vídeňském Nachtasylu.

Akci zahájili německý velvyslanec Arndt Freiherr Freytag von Loringhoven a Martin Gärtner, chargé d’affaires rakouského velvyslanectví. Představená kniha - Rozděleni železnou oponou - navazuje na stejnojmenný rozhlasový cyklus odvysílaný na stanici Český rozhlas Plus. Jde o příběhy pěti otců a jedné matky, které od jejich dětí rozdělila železná opona: rozhlasového komentátora Slávy Volného, spisovatele Jiřího Gruši, filozofa a psychologa Jiřího Němce, herce a dramatika Pavel Landovského, politika a politologa Zdeňka Mlynáře a rozhlasové a televizní publicistky Otty Bednářové.

Rozděleni železnou oponou - rozhlasové studio S1

Knihu vydalo nakladatelství Radioservis. Jejími autory jsou Ivana Denčevová, Michal Stehlík a kol.

Rozděleni železnou oponou - rozhlasové studio S1

„Kniha zahrnuje nejen životní a profesní příběhů těch, kteří byli zbaveni možnosti žít ve své zemi v období komunistického režimu, vzpomínky jejich dětí a přátel z doby exilu, ale také pohledy odborníků na dotyčné osobnosti a kapitoly, které se zabývají rolí Státní bezpečnosti v životě dotyčných. Součástí knihy jsou fotografie a dopisy ze soukromých archívů, ukázky dobových tisků a další archivních materiálů,“ uvádí Ivana Denčevová.
Na jednotlivých textech publikace se podíleli: Lída Rakušanová, Mojmír Jeřábek, Aleš Havlíček, Vladimír Just, Jiří Hoppe, Prokop Tomek, Tomáš Vilímek, Mirek Vodrážka a Tereza Pavlíčková. Součástí knihy je také CD se záznamy odvysílaných pořadů.

Rozhlasové studio S1 ve sváteční náladě uvítalo spoustu mimořádných osobností vedle již zmiňovaného německého velvyslance a chargé d’affaires velvyslanectví rakouského také celou řadu významných rozhlasových redaktorek, redaktorů, postav s rozhlasem spjatých či synů z právě vydané knihy (např. Jakub Landovský, Vladimír Mlynář, Jan Bednář aj.).

Mimořádnou náladu můžete načerpat v přiložené fotogalerii.

Příjemná atmosféra plná setkání a vzpomínek se o pár dnů později přenesla také na známou vídeňskou adresu Stumpergasse, kde má své sídlo fenomenální Nachtasyl. Zde v pátek 26. 11. 2015 představila Ivana Denčevová knihu za přítomnosti českého velvyslance Jana Sechtera. Lokál, kde český underground mohl svobodně pokračovat, praskal ve švech. Ve tvářích návštěvníků Nachtasylu bylo znát zaujetí a hluboká reflexe při úvodních slovech Ivany Denčevové. Ta byla průvodkyní příběhů otců a synů. Snad to bylo zdařilou dramaturgií či geniem loci místa, že většina přítomných oněměla pod významem slov, příběhů, životů…Jedním z posluchačů byl i Jan Bednář, syn rozhlasové a televizní publicistky Otty Bednářové, matky, kterou od svých dětí také rozdělila železná opona. O zábavu všech se postaralo duo Olřich Kaiser a Dáša Vokatá, které bylo výjimečně doprovázeno Jiřím Kabešem.

Rozděleni železnou oponou ve vídeňském Nachtasylu

Významná je role Českého rozhlasu, který prostřednictvím práce a úsilí svých redaktorů odhaluje a připomíná fakta časem zaváté historie. Zájem o tato témata dokazuje, že lidé nezapomněli a zapomenout nechtějí. Původní rozhlasový cyklus Historie Plus si můžete poslechnout zde.

Záznam koncertu ze 17. listopadu, který byl vysílán na stanici Český rozhlas Plus dne 22.11 od 20.10 je ke stažení či poslechu zde.

Na samotný závěr snad jen dodám zamyšlení autorů knihy „žádná vteřina našich životů se už nikdy nevrátí, nikdy ji nedokážeme zopakovat ani nijak nahradit“.

autor: Silvie Ulrichová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.