Příběh Západního jezera

24. září 2010

Zdravíme vás u pokračování další ze série reportáží, ve kterých vás ve spolupráci s informačním serverem o Číně www.cinsky.cz seznamujeme se zajímavými místy a kulturou v Číně. Dnes se podíváme do města Hangzhou, hlavního města provincie Zhejiang. O jeho kráse vypovídá i známé čínské přísloví, které říká: "Na nebesích je ráj, ale dole na zemi jsou města Suzhou a Hangzhou".

Zatímco město Suzhou je známé především svými nádhernými zahradami, Hangzhou zdobí divukrásná vodní perla - Západní jezero, Xihu.

Město Hangzhou leží na břehu řeky Qiantang asi 100 km na východ od moře. Leží v krajině protkané zavlažovacími kanály a rýžovými políčky. Na jižním konci města končí úsek Velkého kanálu vybudovaného za dynastie Sui, po kterém se převážela rýže do severních částí říše. V šestém století, když byly práce na kanále dokončeny, bylo město obehnáno hradbami. I tak trpělo častými záplavami z řeky Qiantang. Její síla je patrná až dodnes ve známých "Hangzhouských přílivových vlnách", které jsou nejsilnější kolem 23. září a dosahují výšky až 7 metrů. Jejich hukot bývá někdy prý tak silný jako zvuk Niagarských vodopádů. Z nánosů, které tato řeka produkovala, vzniklo i Západní jezero. K jeho vzniku se však váže i jedna pověst.

Podle ní žili kdysi na opačných koncích v nebi drak a fénix. Velice se spolu přátelili a létali nad krajinou. Jednoho dne narazili na zářící kámen. Začali ho opracovávat, drak svými drápy a fénix svým ostrým zobákem, až z něj vytvořili zářivou perlu, která svítila do daleka. Oba si perlu velice oblíbili. Jednoho dne se však její záře dostala až k očím bohyně matky Západu, která po ní velmi zatoužila. Vyslala sluhu, kterému se podařilo perlu ukradnout. Bohyně perlu zamkla v truhlici a uschovala ve svém paláci. Když drak s fénixem zjistili, že se perla ztratila, začali ji hledat na všech možných místech, ale bezvýsledně. Oba byli velmi smutní, že ztratili svůj poklad.

Na den narozenin bohyně matky Západu se v nebeském paláci pořádala velká slavnost a bohyně se chtěla perlou pochlubit. Nechala ji vynést ze svých komnat a vystavila ji na zlatém talíři. Její záři spatřili i drak s fénixem a chtěli ji zpět. Bohyně se perly však nechtěla vzdát, a tak o ní začali bojovat. Jak o ní zápasili, perla sklouzla ze zlatého talířku a padala k zemi. Drak a fénix letěli hned za ní a chtěli ji zachytit. Perla dopadla na zem a změnila se v překrásné Západní jezero. Ani drak ani fénix nechtěli svou perlu opustit, a tak se oba proměnili v hory. A stojí vedle perly podnes.

Západní jezero je skutečně ze tří stran obklopeno horami. Ze zelených vrcholků vykukují střechy chrámů, altánků a pagod. Samotné jezero rozdělují na několik částí dvě hráze. Kratší a starší, vybudovaná za dynastie Tang s mosty, aby bylo možné předcházet záplavám, se jmenuje Baidi. Spojuje břeh s největším ostrovem Gushan a byla posílena tehdejším guvernérem a známým básníkem Bai Juyim v 9. století. Delší a novější, z let 1089 - 1091 se nazývá Sudi. Jméno získala podle svého zakladatele, známého básníka Su Dongpoa. Je rozdělena šesti vysoko klenutými mosty, aby pod nimi mohly v klidu proplouvat loďky.

V době pěti dynastií, kdy bylo Hangzhou pod vládou nezávislých králů státu Wu Yue, byla kolem jezera zbudována řada chrámů a pagod. Jedna z nich, Pagoda šesti harmonií stojí na břehu řeky Qiantang dodnes. Původně byla zbudována ve víře, že zabrání záplavám z řeky Qiantang.

Největší rozkvět města nastal za dynastie jižní Song, kdy byl císařský dvůr nájezdníky ze severu donucen přesunout hlavní město z Kaifengu. Tak se Hangzhou na nějaký čas stalo hlavním městem.

Misionář Odorico z Pordenone navštívil Hangzhou na počátku 14. století a napsal, že nikdy neviděl tak velkolepé město. Popsal ho jako město s "domy, vysokými deset až dvanáct pater" a "jedenácti tisíci mostů". Zachované plány města z roku 1274 ukazují, že hradby kolem města byly asi 16 km dlouhé a na straně řeky zdvojené, aby chránily město před námořním útokem. O kráse a velikosti Hangzhou psal i slavný cestovatel Marco Polo. V jeho době mělo Hangzhou přes milion obyvatel.

Dnešní pohled na Západní jezero neztratil nic ze svého půvabu. Ze tří stran na člověka dopadá záblesk minulosti v podobě starých chrámů a pagod, ve vzduchu se nese vůně čaje a lotosů. Čtvrtá strana skýtá pohled na rozvíjející se moderní město.

autor: Martin Kříž
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka