Při potopení nacistické lodi Wilhelm Gustloff zemřelo šestkrát víc lidí než při zkáze Titaniku

9. únor 2023

Petruška Šustrová a Josef Mlejnek se zamýšlejí nad potopením lodi Wilhelm Gustloff v roce 1945. Tuto největší námořní katastrofu všech dob nepřežilo kolem 9,4 tisíc lidí. Je to zhruba šestkrát víc než o 33 let dřív při ztroskotání Titaniku.

Někdejší nacistická chlouba loď Wilhelm Gustloff potopila sovětská torpéda. Na cestu se touto přetíženou lodí vydalo 30. ledna 1945 z polského přístavu Gdyně do německého Kielu přes 10 tisíc lidí, převážně žen a dětí. Mnoho z nich mnoho našlo smrt v ledových vodách Baltského moře.

Zajímavostí je, že se loď potopila přesně v den nedožitých padesátin předáka švýcarské nacistické strany Gustloffa, po kterém byla pojmenována.

SS Eastland verzus Titanik - infografika

V první části pořadu se dozvíte, co se stalo v roce 1978.

V roce 1978 došlo v Afghánistánu ke komunistickému převratu, papežem se stal Jan Pavel I. (zvolen v srpnu a v září téhož roku zemřel na infarkt), takže nedlouho po něm se papežem stal Jan Pavel II. Ve stejné roce odstartoval v tehdejším Sovětském svazu do vesmíru první československý kosmonaut Vladimír Remek.

A u nás doma? Vznikl Výbor na obranu nespravedlivě stíhaných, v Praze byla uvedena do provozu trasa metra A a Československo navštívili například Leonid Iljič Brežněv nebo Muammar Kaddáfí.

Na webu poslouchejte jen do 9. března 2023.

autor: Petruška Šustrová
Spustit audio

Související