Při havárii ruského letadla zemřelo 41 lidí, letoun pravděpodobně zasáhl blesk

6. květen 2019

Havárii na moskevském letišti Šeremetěvo přežila necelá polovina pasažérů. Posádka hlásila problémy hned po vzletu a při přistávacím manévru se letadlo vznítilo.

Podle dostupných zdrojů stojí za nehodou zřejmě zásah bleskem, který poškodil automatické systémy a ztížil tak pilotům přistání. Na záběrech z bezpečnostních kamer je vidět, jak se po tvrdém dopadu na ranvej vznítila zadní část stroje.

Vladimir Putin vyjádřil soustrast obětem a Murmansk, kam měla regionální linka namířeno, vyhlásil smutek.

Příčinou ničivého požáru byly hlavně motory plné paliva. Letadlo totiž vydrželo ve vzduchu velmi krátce. Posádka ohlásila potíže hned po startu a po osmi minutách začala znovu klesat.

V případě vážných problémů většinou piloti nádrže vypustí, aby možnému požáru předešli. Ztráta kontaktu s řídící věží a poloha stoje přímo nad hlavním městem ale tento manévr znemožnily.

Přestože původní zprávy hovořily o záchraně všech pasažérů, později se objevily informace o obětech, jejichž počet byl nakonec zpřesněn na 41. Evakuovat se posádce podařilo 37 lidí. Podle provozovatele stoje, společnosti Aeroflot, byl ale postup obsluhy letounu Suchoj Superjet-100 bezchybný. Přeživší se podařilo dostat z hořícího letadla za 55 sekund.

autoři: Matěj Štýs , marz
Spustit audio

Související