Prezidentští kandidáti v Mexiku mají za sebou první televizní debatu. Jeden z nich by zlodějům sekal ruce

První televizní debata mexických prezidentských kandidátů před blížícími se červencovými volbami potvrdila, kdo je jasným favoritem.

Pro agenturu Reuters byl lakmusovým papírkem mimo jiného fakt, že většina diskutérů zaměřila svou kritiku a útoky na levicového kandidáta a bývalého starostu hlavního města Manuela Lópeze Obradora, který zároveň vede průzkumy veřejné podpory.

Nejsilnější ataky na Obradora směřovali od protikandidáta Ricarda Anayi, který sám sebe vykreslil jako jedinou možnou alternativu pro post prezidenta a svého rivala osočil za to, že prý neodpovídá na otázky a je pokrytec.

Problémy: korupce, násilí, slabá ekonomika

Jedním z hlavních problémů Mexika i současné vlády je podle Reuters vysoká korupce a bující násilí stejně jako slabá ekonomika. López Obrador, kandidát levicového Hnutí za národní obrodu, zaregistrovaného teprve v roce 2014, ve své předvolební kampani slibuje, že „vyčistí“ politiku, sníží kriminalitu a chce se zaměřit i na nerovnost mezi občany.

Nejvíce kritiky si ale vysloužil jeho návrh částečné amnestie, která by prý měla přispět k řešení vypjaté situace v zemi. Jen za poslední dekádu si válka drogových gangů v Mexiku vyžádala na 200 tisíc obětí. Plán má ale mnoho odpůrců. „Navrhovat omilostnění zločinců je šílenství, které by vedlo k obrovské vlně násilí,“ prohlásil Anaya.

Samotný López Orbador na kritiku nikdy přímo neodpověděl, jen si postěžoval, že se proti němu prý všichni „spikli“. Několikrát zdůraznil, že jeho vysokou podporu v průzkumech – jeden z nich mu připisuje až 48 % – už nemůže nic oslabit, snad jen „kdyby se stalo něco hrozného“. Současný prezident Enrique Peña Nieto už podle ústavy znovu kandidovat nemůže.

„Těm, co kradou, usekneme ruce“

O druhé místo se tak v předvolebních sondách už několik měsíců přetahují 39letý Anaya, který vede středopravicovou Stranu národní akce, a o deset let starší José Antonio Meade z vládnoucí centristické Institucionální revoluční strany. Oba politici se během dvouhodinové debaty zaměřili na Lópeze Orbadora. Meade ho dokonce nazval „loutkou zločinců“ a kritizoval i jeho socialistickou stranu.

Nejvíce ale během diskuze šokoval nezávislý kandidát Jaime Rodríguez, když prohlásil, že by se zlodějům měli usekávat ruce. „Je to velmi prosté. Těm, co kradou, usekneme ruce,“ vzkázal uchazeč o prezidentský mandát a dodal, že by pro návrh okamžitě hledal podporu mezi poslanci. Moderátor debaty byl tímto výrokem tak zaskočený, že se Rodrígueze dvakrát zeptal, jestli své vyjádření skutečně myslí doslovně.

Jaime Rodríguez se prakticky okamžitě stal terčem žertů na sociálních sítích, kde se o něm v průběhu debatního večera psalo více než o jeho protikandidátech. A to i přes to, že v průzkumech mu zatím patří až páté místo. Každopádně jeho návrh podle agentury Reuters jen znovu zdůrazňuje, jak důležitými tématy jsou zločin a kriminalita nejen pro předvolební kampaň, ale i celé Mexiko.

Není přitom příliš pravděpodobné, že by parlament Rodríguezův návrh posvětil. Takový krok by totiž znamenal obrovský posun v mexickém přístupu ke zločinu – země v současnosti zakazuje jak trest smrti, tak mučení. Kandidát nicméně poukázal na to, že drastické opatření pro boj s korupcí použily i jiné země, aniž by ale jmenoval. Jak závěrem Reuters připomíná, amputace jako trest v současnosti praktikují například Saudská Arábie nebo Írán.

autor: per
Spustit audio

Související