Prezidentské volby v Kolumbii se obešly bez násilí. Volili i členové FARC

28. květen 2018

Obyvatelé Kolumbie v neděli odevzdali své hlasy v prvním kole prezidentského klání. Historicky první takové volby od ukončení vleklého ozbrojeného konfliktu mezi vládou a povstalci z Revolučních ozbrojených sil Kolumbie (FARC) jihoamerickou zemi přivádějí do nové éry.

Píše to španělský list El País.

Jasným favoritem předvolebních průzkumů byl pravicový právník a bývalý senátor Iván Duque. Svou silnou pozici potvrdil, když získal 39 procent hlasů. Protože ale nepřekročil padesátiprocentní hranici, půjdou Kolumbijci v polovině června hlasovat v kole druhém. Duqueho v něm vyzve levicový kandidát Gustavo Petro, jenž postupuje se ziskem 25 procent hlasů.

Čtěte takéKolumbii trápí obchod s drogami. Povstalce z hnutí FARC vystřídaly další skupiny

V rámci regionu je Kolumbie zemí s nízkou účastí občanů u voleb. Při minulém prezidentském klání dosáhla jen asi 40 procent. Včerejší účast 53,4 procenta je tedy historicky nejvyšší. Jedním z důvodů mohly být výzvy politických elit, aby lidé hlasovali, ale také fakt, že se letos vůbec poprvé voleb účastní i bývalí členové FARC.

Nová hlava státu navíc bude mít možnost zemi skutečně proměnit, upozorňuje španělský deník. Hlavním úkolem bude zejména upevnění míru a ukončení násilí, které stále v některých oblastech přetrvává hlavně v souvislosti s aktivitou mafií a obchodem s drogami. Stejně tak lidé věří, že nový lídr bude moci zlepšit ekonomickou situaci země.

Současný prezident Juan Manuel Santos zdůraznil historický význam voleb. „Už je to dávno, celá desetiletí, co se se něco takového povedlo,“ řekl a poukázal na dlouholetý ozbrojený konflikt s hnutím FARC. „Budou to nejbezpečnější a nejklidnější volby,“ předpovídal Santos. A to se také stalo, i když se hlasování nevyhnulo tvrdé ideologické konfrontaci, konstatuje El País.

autor: per
Spustit audio

Související