Prezidentské volby na Ukrajině budou pokračovat

1. listopad 2004

Všeobecně se očekávalo, že Janukovič by mohl potvrdit výsledky předvolebních průzkumů a získat několikaprocentní náskok. Pravdu však měli ti analytici, kteří soudili, že ukrajinské přešlapování mezi Ruskem a Evropou je třeba zastavit a v zásadě zváhnout na jednu či druhou stranu. Zjednodušeně řečeno, je Janukovič reprezentantem proruského modelu další existence Ukrajiny, kdežto Juščenko reprezentuje model Ukrajiny spíše evropské. Pokusme se teď shrnout, čemu oba hlavní rivalové za své včerejší výsledky vděčí.

Viktor Janukovič využil všech pák, které mu dává k dispozici jeho premiérský úřad. Pár měsíců před volbami slíbil stažení ukrajinského kontingentu z Iráku, pár týdnů před včerejší volební nedělí zvýšil důchody. Využil jasně účelové návštěvy ruského prezidenta, který ho zcela nezastřeně, těsně před volebním aktem, přijel podpořit a slíbil zavedení ruštiny jako druhého státního jazyka, což je velmi praktické gesto nejen vůči Moskvě, ale i směrem k východoukrajinské, do značné míry rusky mluvící průmyslové aglomeraci.

Prezident Putin zase těsně před volbami Ukrajincům slíbil, že Rusko budou moci napříště navštěvovat bez cestovního pasu, jen na ukrajinský občanský průkaz s příslušnou doložkou. Pro zemi, která má dnes v Rusku 4 až 6 milionů svých občanů docela pěkné sousto předvolebního guláše. Ještě podstatnější je však zřejmě závěr předvolební kampaně v národních televizích. Podle zahraničních pozorovatelů všechny státní či státem ovládané stanice z 80 až 90 procent pracovaly na Janukoviče, zatímco soukromý pátý kanál, který stál na straně opozice, přišel těsně před volbami o licenci. Vysílá sice dál, ale jeho budoucnost je v jeho chvíli nejasná.

Shrnuto a podtrženo, Janukovič měl k dispozici takový předvolební komfort, jaký je v opravdu demokratické zemi jednoduše nemyslitelné, protože legislativně i fakticky nemožný. A to se ani nemusíme dívat za oceán.

Vůdce opozičního bloku Naše Ukrajina Viktor Juščenko měl buď smůlu nebo opravdu stal obětí politických úkladů. 6. září byl převezen do nemocnice s prudkou otravou, způsobenou zřejmě potravinami. Jeho štáb dodnes prohlašuje, že šlo o otravu záměrnou, což ovšem vídeňská elitní klinika, na níž se Juščenko také léčil, nepotvrdila. Celkem očekávatelně podobný závěr odmítla i narychlo svolaná parlamentní komise. Ať už byl důvod Juščenkovy mimořádné vážně zdravotní indispozice jakýkoli, vyřadila ho na několik týdnů z rozhodující váze předvolebního boje.

Charismatický krasavec a skvělý řečník Juščenko, který svou kampaň vedl v západním stylu, měl díky vážné chorobě artikulační potíže a také jeho tvář se změnila téměř k nepoznání. Tohoto nečekaného handicapu v nejméně vhodnou chvíli je opravdu škoda, protože až do konce léta se právě Viktoru Juščenkovi vydařilo to, co zpravidla nedokázali liberálně orientovaní opoziční vůdci před ním. Hlavně učinit dohodu s většinou svých rivalů a osáhnout tak toho, aby hnutí Naše Ukrajina bylo prakticky stejně vlivné jako síly podporující vládního kandidáta. Pokud Juščenko v tomto souboji prohraje, vstoupí jeho podivná indispozice, která pro jeho hlavního rivala přišla jako na zavolanou, do politických dějin.

Během příštích tří týdnů se bude v obou táborech horečně uvažovat, jak dosáhnout 21. listopadu vítězství. I když Juščenkův výsledek je s ohledem na vše, co jsme si právě připomněli, velmi dobrý, jeví se pravděpodobnější, že vítězem nakonec bude přece jen Viktor Janukovič, který má pod odborným vedením ruských volebních technologů v záloze jistě i řadu tahů mírně řečeno nestandardních. Navíc mu stačí domluvit se se silami, které na ukrajinské politické scéně reprezentují sovětské a postsovětské rensentimenty, vyvolávané poměry, jež se právě rodí v současném Putinově Rusku.

Z toho plynou i obavy ukrajinských liberálů, jak si Janukovič v případě prezidentského vítězství povede. Nejčastější je přitom předpoklad, že ochladnou vztahy s Evropou a posílí se pouta, která Ukrajinu vážou k Rusku. Jak se zdá, podobný vývoj by postupně znamenal i konec silné a politicky relevantní liberální opozice, která při všech přehmatech a nectnostech ukrajinské domácí i zahraniční politiky bránila tomu, aby veškerou moc v zemi soustředili do svých rukou prezident a vláda. Takovou opozici, jakou měla až doposud Ukrajina, nemá zřejmě žádná jiná postsovětská země, s výjimkou pobaltských. Jestliže tedy Ukrajině v případě Janukovičova vítězství hrozí cosi jako poběloruštění, byl by to výsledek mnohem horší, než si zatím dokážeme představit.

autor: ldo
Spustit audio