Prezident Pavel navštívil Karvinsko. Sfáral do dolu Darkov a debatoval s horníky

29. březen 2023 22:04

Oficiální návštěvu Moravskoslezského kraje zakončil ve středu prezident Petr Pavel na Karvinsku. Setkal se se zástupci  občanských iniciativ a debatoval s horníky. Jako první český prezident sfáral Petr Pavel i do dolu.

Hned ráno prezident sfáral asi kilometr do podzemí a prohlédl desáté patro utlumovaného dolu Darkov. „Pro mne to byla vítaná příležitost, jak se aspoň trošku podívat na práci, kterou tady havíři na Ostravsku dělali dlouhé roky. Je to taky trošku smutná situace, protože tady byli zvyklí dělat desítky let a teď to vlastně uzavírají,“ uvedl prezident.

Čtěte také

Po vyfárání se prezident sešel se zaměstnanci dolu, mezi kterými zdaleka nebyli jen příznivci. „Nebudu mít možnost jen tak ho někde vidět, tak jsem se přišel podívat. A jaký je můj názor na něho? Nevolil jsem ho, takže žádný,“ přiznal pracující důchodce Jiří Siupa.

„Hlavně ať je českým prezidentem. A zeptal bych se ho, jaký má názor na hornické důchody,“ říkají u vedlejšího stolu Antonín Baško a Martin Janiš, který se nakonec na názor na předčasné hornické důchody zeptal.

„Zatímco u některých profesí je možné umožnit delší dobu práce, protože fyzicky i psychicky je možná, tak u těch prací, které jsou tak náročné jako u horníků, si myslím, že to dává smysl a měli bychom se na to dívat individuálně,“ odpověděl na otázku prezident.

Prezident s manželkou Evou pak poobědvali s karvinským Primátorem Janem Wolfem (ČSSD) na zámku Fryštát. Potom se prezident setkal se zástupci občanských sdružení. „Chtěli jsme se pobavit o našich problémech, o tom odlivu mladých lidí a pracovních příležitostech. A udělat si přes něj řekněme takový kanál do té centrální vlády, který by nám mohl pomoci s tím ta naše témata sdílet a informovat o tom, jak se tady vlastně máme,“ říká Martin Sikora s iniciativy Dokořán.

Po krátkém tiskovém brífinku se prezident pozdravil s občany Karviné, kteří se přišli na náměstí podívat. Okolo patnácté hodiny se pak prezidentská kolona vydala na cestu do Prahy.

Spustit audio

Související