Prezident nemá s kauzou H-System nic společného. Je to špinavá volební kampaň, tvrdí Ovčáček

1. srpen 2018

Do případu H-Systemu podle předsedy Nejvyššího soudu Pavla Šámala musí vstoupit český stát a odškodnit poškozené. Šámal to v úterý řekl po schůzce s prezidentem Milošem Zemanem na Pražském hradě, kam dorazil spolu s předsedou Ústavního soudu Pavlem Rychetským.

Jak na Twitteru dříve uvedl prezidentův mluvčí a ředitel Tiskového odboru Kanceláře prezidenta republiky Jiří Ovčáček, účelem schůzky byla konzultace v kauze H-System. Může ale prezident s předsedy soudů konzultovat kauzu, kterou se pravděpodobně bude zabývat Ústavní soud?

„Samozřejmě že ano, má plné právo takové věci konzultovat. Nesmí nijakým způsobem ovlivňovat případné rozhodování,“ zdůrazňuje Ovčáček. „Prezident republiky, který navrhuje a jmenuje tyto činitele, má právo s nimi věci konzultovat,“ dodává.

Zdůrazňovali jsme slůvko konzultovat, nikoli diktovat, nařizovat nebo projevovat nějaká přání.
Jiří Ovčáček

Role Šloufa?

Prezident již dříve prostřednictvím svého mluvčího sdělil, že rozsudek v kauze H-Systemu „vyvolává vážné pochybnosti jak o kvalitě, tak o lidskosti našeho soudního systému.“

Soudce Kamil Kydalka, který majoritního akcionáře H-Systemu Petra Smetku poslal za podvod na 12 let do vězení, ale v reakci na tento výrok připomněl roli Zemanova někdejšího poradce Miroslava Šloufa.

Pokud pan prezident má pochybnosti o kvalitě soudů, já osobně mám pochybnosti o tom, zda si pan prezident pamatuje, jaká byla v H-Systemu úloha jeho nejbližších spolupracovníků.
Kamil Kydalka

Šlouf, jak se píše v rozsudku Městského soudu v Praze z roku 2004, po celý rok 1996 docházel do H-Systemu a každý měsíc si odnášel 24 tisíc korun.

„Pan Šlouf je po smrti, nemohu za něj hovořit. Mohu jen konstatovat fakta, že pan Šlouf nebyl v této věci nikterak trestán. Soud jasně konstatoval, že s Milošem Zemanem nemá kauza H-System nic společného,“ reaguje Ovčáček.

Špinavá kampaň

Jan Vávra: Můžeme chtít od soudů spravedlnost?

H-System soud

Již někdy v polovině 90. let hodnotil Pavel Rychetský, tehdy ještě senátor, stav české justice a pojmenoval dva zásadní problémy. Byla to neúměrná délka soudních řízení a nepředvídatelnost rozhodování soudů. Uplynulo více než dvacet let a jeho hodnocení je, jak ukazuje i dnes tolik diskutovaná kauza H-Systému, stále aktuální.

Na možnou spojitost upozornila i právnička Hana Marvanová, podle které byl Šlouf spojkou mezi Smetkou a Zemanem. Ten podle ní poškozeným nijak nepomohl a dodala, že část vytunelovaných peněz z H-Systemu končila v pokladně ČSSD.

„Pana prezidenta jsem upozornil, že někteří politici a novináři se snaží očernit jeho jméno v souvislosti s kauzou H-System. Považuji to za sprosté a mimořádně neetické a nemorální. Pan prezident v této věci nikterak nepůsobil a neměl s těmi lidmi žádné vztahy,“ odmítá Ovčáček.

Marvanová, která v podzimních komunálních volbách kandiduje za hnutí STAN, se podle Ovčáčka snaží oslovit některé pražské voliče. „Paní Marvanová si na tom dělá špinavou volební kampaň. Je to morálně špatně, ale je to její věc,“ uzavírá.

autoři: Michael Rozsypal , ert

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.