Prezident by měl svoji kondici potvrdit alespoň v audio projevu, říká předseda ústavní komise Senátu

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) oficiálně požádal hradního kancléře Vratislava Mynáře o informace, jaké jsou prognózy vývoje zdravotního stavu prezidenta Zemana. Pověřil ho tím organizační výbor Senátu. Senátoři se obávají, že Zeman, který byl v neděli hospitalizován, teď není schopen vykonávat svůj úřad. Kvůli nejasnému zdravotnímu stavu prezidenta Miloše Zemana se za týden sejde senátní ústavní komise. Jednání svolal její předseda Zdeněk Hraba ze STAN. Co bude řešit?

Mluvčí prezidenta oznámil, že ve středu uslyšíme další postup prezidenta Zemana při sestavování vlády, že prezident komunikuje, sleduje politickou situaci a že ho navštívila rodina. Je toto pro vás dostatečná informace o schopnosti prezidenta zastávat úřad?

Čtěte také

Určitě je to pozitivní zpráva o tom, že prezident sleduje politické dění. Nejlepší možností, jak dát najevo plnou kondici a plnou ochotu zasáhnout do politického dění, by byl projev samotného pana prezidenta. Stačilo by rozhlasovým způsobem nebo audio verzí. Myslím si, že to by byl nejlepší důkaz, že pan prezident je opět v plné kondici a může se opět věnovat svým povinnostem.

To by tedy pro vás bylo dostatečným ujištěním, že prezident zvládá a zvládne svou funkci?

Ano, alespoň rozhlasový projev nebo video projev, kde by bylo vidět, že pan prezident má zase plnou kondici na to, aby zasahoval do politického dění. Zaznamenal jsem na sociálních sítích zpochybňování pravdivosti vyjádření mluvčího prezidentské kanceláře. Tato zpochybnění by se určitě rozptýlila samotnou aktivitou pana prezidenta. To si myslím, že je jasné.

Prezident v úterý podle mluvčího souhlasil, aby kancléř Mynář předal jmenovací dekret novému předsedovi krajského soudu. Mohlo by tímto způsobem, tedy přes kancléře, proběhnout i pověření o sestavení vlády – s tím, že tuto  informaci uslyšíme ne od prezidenta, ale od jeho okolí?

Pověření sestavením vlády není ústavněprávní úkon, takže by teoreticky mohlo mít i tuto podobu. Ale myslím si, že veřejnost čeká důraznější a jednoznačnější projev právě přímo od pana prezidenta a nikoli prostřednictvím třetích osob. Ale dokážu si představit, že tímto způsobem to může být prezentováno.

JUDr. Ing. Zdeněk Hraba, Ph.D.

Další aktivity, jako je třeba jmenování nového premiéra poté, co premiér Babiš podá demisi, tak jak mu ukládá Ústava, po ustavující schůzi Poslanecké sněmovny, by měly být, myslím si, provedeny nezpochybnitelným způsobem. Může to být samozřejmě i písemně, ale nezpochybnitelným způsobem.

Vy jste řekl, že  chcete probrat možnosti, jak zajistit výkon pravomocí hlavy státu v případě, že je prezident Zeman nebude moci zastávat. Jsou tam nějaké nejasnosti? Ústava říká, že pravomoci přecházejí na předsedu vlády, sněmovny a Senátu…

Ústava to říká jasně, jaké pravomoci podle článku 62 nebo 63 přecházejí na předsedu vlády a předsedu Poslanecké sněmovny. Předseda Senátu je v tomto případě vyřazen, protože tam je podmínka rozpuštění sněmovny, což není případ dneška. Snad tedy s výjimkou možnosti, kdy se prezident vzdává svého úřadu do rukou předsedy Senátu.

Ale já bych chtěl probrat možné scénáře, pokud by pan prezident nebyl v plné kondici a nemohl třeba dočasně vykonávat svůj úřad, tak právě okolo toho 8. listopadu, kdy se předpokládá, že by se sešla nová sněmovna, tak pokud by nemohl převzít demisi premiéra Andreje Babiše, pak by přicházela do úvahy aplikace článku 66. A chtěl jsem probrat i možnosti, která z komor parlamentu by měla být tou první, která by se tímto zabývala – jestli nová Poslanecká sněmovna, nebo Senát, který se sejde už 5. listopadu.

Hosty Věry Štechrové byli:

Zdeněk Hraba (STAN), předseda ústavní komise Senátu

Michal Lebduška, analytik Výzkumného centra Asociace pro mezinárodní otázky

Adam Hradílek, historik z Ústavu pro studium totalitních režimů

Může Evropská unie snížit energetickou závislost Ukrajiny na Rusku? A čím je výjimečný příběh československého letce RAF Petra Artona? Poslechněte si celou odpolední publicistiku s Věrou Štechrovou.

autoři: Věra Štechrová , and
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.