Prezident chce mít slabého premiéra, nemá zájem na stabilitě země, tvrdí Kupka (ODS)

16. listopad 2018

Prezident Miloš Zeman neočekává, že by poslanci vyslovili nedůvěru vládě, o čemž by se mělo hlasovat na mimořádné schůzi Sněmovny příští pátek. Pokud by se tak ale stalo, prezident by sestavením nové vlády pověřil opět premiéra Andreje Babiše (ANO).

„Nedokáži předvídat, jestli té souhře prezidenta a premiéra budou věřit i všichni sociální demokraté – na nich teď bude hlavní díl odpovědnosti,“ říká poslanec Martin Kupka (ODS).

Ondřej Konrád: Otec, syn i dech hradní

Andrej Babiš

Je to zvláštní, že se příslovečně klidné, usedlé Švýcarsko už podruhé, a vždy zcela nevinně, ocitlo ve středu české politické krize.

Jaký je ale plán v případě, že by vládě byla vyslovena nedůvěra? „Alternativy existují. Spustí se politická jednání o nové koalici, hřiště bude překreslené. Současná vláda vznikala tak dlouho proto, že Andrej Babiš odmítal přijmout základní princip, že je nesmysl, aby trestně stíhaná osoba byla ve vládě,“ připomíná.

Místopředseda občanských demokratů nedokáže říci, zda by se jeho strana mohla dohodnout na spolupráci s hnutím ANO, pokud by ve vládě nebyl Andrej Babiš. Některé sněmovní strany by k tomu ale za této podmínky mohly být ochotné, jak se ukázalo během posledního jednání o vládě.

Brání premiér vyšetřování?

Fakt, že premiér je trestně stíhaný, podle Kupky vytváří trvale nestabilní prostředí a každá další reportáž vyvolává novou vládní krizi. „Ukazuje se, že prezident nemá zájem na tom, aby v této zemi bylo stabilní politické prostředí. Je v zájmu prezidenta mít slabého premiéra, aby se svou hradní partou mohl rozvíjet svoji autonomní politiku. A to není v zájmu České republiky,“ dodává.

Viníkem je Babiš a jeho touha po penězích. Zatáhl svou rodinu do podvodu, myslí si Němcová (ODS)

Andrej Babiš

Andrej Babiš odmítá rezignovat kvůli údajnému únosu jeho syna Andreje na Krym. Rozhovor, který s Andrejem Babišem mladším natočili reportéři Televize Seznam, označil premiér za hyenismus a slova o únosu za lež.

„Právo na spravedlivý proces a prošetření nikomu neodpírám, tím méně premiérovi. Ale nutně se musí objevovat otázka, zda nevstupuje do vyšetřování své kauzy,“ upozorňuje Kupka. Premiér spolu s vládou rozhoduje například o tom, kdo bude řídit Generální inspekci bezpečnostních sborů nebo kdo se stane novým policejním prezidentem.

Vyšetřování kauzy Čapí hnízdo podle Kupky trvá dlouho a aktuální zjištění novinářů ukazují, že v něm jsou problémy: „Když dokázali Andreje Babiše mladšího najít, a on navíc dává najevo, že je připraven vypovídat, tak proč už dávno nevypovídal na české policii?“

Poslechněte si celý příspěvek. Redaktorka Andrea Kubová shrnula současnou situaci kolem Andreje Babiše mladšího a hostem Českého rozhlasu Plus byl i ústavní právník Jan Wintr.

autoři: Michael Rozsypal , ert
Spustit audio

Související