Přestěhuje se sluneční soustava do jiné galaxie?

16. květen 2007

Na první pohled to vypadá jako nesmysl, ale jednou se to stát může. Astronomové už dlouho vědí, že se naše galaxie srazí s Velkou galaxií v Andromedě. Je to jen otázka času, protože obě letí proti sobě. Vědci se snaží vypočítat, jak by taková srážka dopadla.

Zatím se nemáme čeho obávat, ke kolizi dojde až za několik miliard let. Vědci se přiklání k názoru, že většinu hvězd srážka galaxií neovlivní. Mezi galaktickými hvězdami jsou obrovské prostory prázdného prostoru a pravděpodobnost, že se přímo srazí dvě hvězdy, je nesmírně malá. To ale neznamená, že pronikání jedné galaxie do druhé hvězdy nijak neovlivní. Naopak.

Dojde k výraznému gravitačnímu narušení zaběhnutých drah vlastně všech hvězd. Nové výpočty, které provedli američtí astronomové T. J. Cox a A. Loeb z Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics ukazují, že existuje byť malá možnost, že Slunce i se svými planetami bude vyvrženo z naší galaxie.

Simulace ukázala, že galaxie se srazí asi za dvě miliardy let. Okamžik srážky je snadné vypočítat, protože známe vzdálenost galaxií 2,2 milionu světelných let i rychlost přibližování 500 000 km za hodinu. Galaxie se nesrazí přímo, nejprve kolem sebe několikrát oběhnou. Během té doby se začnou hvězdy z galaxií mezi sebou místit.

Podle nového počítačového modelu je šance asi 12 %, že Slunce bude během prvního oběhu galaxií vypuzeno na okraj naší galaxie. Při druhém oběhu existuje pravděpodobnost 3 %, že už bude ovlivňováno více galaxií v Andromedě než svou mateřskou Galaxií. Lidstvo to ale už zajímat nebude, protože Slunce v té době bude mnohem větší a rozpálí planetu Zemi tak, že bude neobyvatelná.

Ale ať se stane se Sluncem cokoli, nakonec stejně zůstane u nás. Obě galaxie se totiž za 5 miliard let spojí v jednu. Výsledná galaxie nebude vypadat ani jako jedna z dnešních dvou spirálních galaxií. Naopak bude mít tvar eliptický, asi jako míč na rugby. Slunce v té době bude červeným obrem a kolem středu nové spojené galaxie bude obíhat asi ve čtyřnásobné vzdálenosti oproti dnešnímu stavu.

autor: Petr Sobotka
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.