Přestaňme lidi dělit na kategorie. Místo registrovaného partnerství schvalme rovné manželství, žádá Richterová

11. listopad 2022

Debata o právech LGBT+ komunity je v Poslanecké sněmovně vášnivá, zvláště ve věci tzv. manželství pro všechny, jehož návrh předložili před třemi roky Piráti. Dělají čeští poslanci dost pro rovná práva queer lidí?

„Už v roce 2018 jsme předložili návrh manželství pro všechny. Děláme maximum, protože se ukázalo, že tam, kde tento zákon zavedli, například výrazně poklesla sebevražednost mladistvých, kteří patří k LGBT+ komunitě. Lidé si mají být rovni jak povinnostech, tak v právech,“ uvádí v Pro a proti místopředsedkyně Sněmovny Olga Richterová (Piráti).

Čtěte také

Poslanec KDU-ČSL Jiří Navrátil, autor novely zákona o registrovaném partnerství, dodává, že lidovci se rozhodli dodržet vládní prohlášení, které chce podpořit změnu právních podmínek pro registrované partnerství.

„Náš návrh je kompromisní, protože počítá s tím, že pirátský návrh manželství pro všechny narazí na odpor současné Sněmovny, která nemá jednotný názor v této věci. Dnes lze registrované partnerství uzavírat na několika registrovaných úřadech, pojďme to umožnit na všech matričních úřadech v zemi,“ vyjmenovává jen jeden z mnoha požadavků své novely Navrátil.

Richterové ale vadí to, že zákon o registrovaném partnerství stále dělí lidi na dvě kategorie. „Pro to není důvod, je to nedůstojné, není žádný důvod, aby člověk někde zaškrtával, že žije v partnerství, takže by stále o sobě říkal víc, než chce.“

Musíme mít proto na stole nějakou pojistku, která by minimálně posunula po 16 letech registrované partnerství o jeden či dva kroky dál.
Jiří Navrátil

„Pro mnoho mladších lidí s jinou orientací není snadné se s vlastní situací vyrovnat,“ pokračuje politička. „Je řada pokusů o sebevraždy. A co ke zlepšení situace opravdu pomáhá, a jsou na to studie, je změna celospolečenské atmosféry přes přijetí zákona o rovném manželství.“

Žijeme v zemi, kde většina lidí manželství pro všechny podporuje.
Olga Richterová

Sám poslanec upozorňuje, že jeho novelizace zákona o registrovaném partnerství je pojistka pro případ, že by neprošel právě zákon o manželství pro všechny. „Musíme mít proto na stole nějakou pojistku, která by minimálně posunula po 16 letech registrované partnerství o jeden či dva kroky dál.“

„Žijeme v zemi, kde většina lidí manželství pro všechny podporuje,“ upozorňuje místopředsedkyně.

Čtěte také

„Čísla ve Sněmovně nejsou jednoznačná, ale realita je. V té žije řada tzv. duhových rodin a je nám jasné, že pro děti je hlavně důležité stabilní a bezpečné prostředí. V této situaci máme povinnost myslet na nápravu právního vakua s nimi spojeného,“ žádá přijetí rovného manželství Olga Richterová (Piráti).

„A mně jde o to, abychom měli připravenou nějakou normu, nějakou změnu, která by nás opravdu mohla posunout dál. Osobně nevnímám jako důležité, jestli se tomu bude říkat manželství nebo partnerství. Pokud sami poslanci nejsou přesvědčeni o manželství pro všechny napříč politickým spektrem, budeme mít připraveno aspoň něco,“ vysvětluje Jiří Navrátil (KDU-ČSL).

Poslechněte si celou diskusi v audiozáznamu. Moderuje Karolína Koubová.

autoři: Karolína Koubová , oci
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.