Přes mou dceru mi chodí vzkazy od mámy, říká Kristýna Frejová, dcera obdivované Věry Galatíkové

„Moje máma říkala, že každý člověk za sebou celým svým životem táhne takovou tenkou červenou nit. Nechává za sebou stopu,“ to jsou slova herečky Kristýny Frejové, která je dcerou obdivované Věry Galatíkové a herce Ladislava Freje, a také maminkou pozoruhodné dcery Rachel. A právě Kristýna Frejová je hostem na rozhlasové Pohovce Jožky Kubáníka, kde si povídají nejen o maminkách a o dcerách.

„Mámu mám spojenou s její vůní, která se ničemu jinému nepodobá,“ říká v úvodu rozhovoru na rozhlasové Pohovce Jožky Kubáníka Kristýna Frejová. Celé jejich povídání se pak věnuje vzpomínkám na maminku Věru Galatíkovou a Kristýna také velmi upřímně mluví o tom, jaká je sama jako maminka své šestnáctileté dceři Ráchel.

„Maminka mi říkala Kristy, tatínek a brácha Kryštus. A nejhezčí přezdívka, kterou jsem kdy obdržela, byla od dvojčat Chmelových.,“ prozrazuje Kristýna Frejová při otázce, jak ji kdo oslovoval a oslovuje. A se smíchem dodává: „Ti, když ještě neuměli říkat ‚r‘, tak mi říkali ‚teta Čičína‘. Takže tetu Čičínu bych si prosím pěkně přála, chtěla bych být teta Čičína forever.“

Hlavním tématem rozhovoru byla ale Věra Galatíková. Jak své děti vychovávala? K tomu Kristýna říká: „Nejvyšší stupeň maminčina ‚teroru‘ byl, když mi řekla větu ‚Mně se to nelíbí, dělej, jak myslíš.‘ To byl příšerný teror. To je ta nesnesitelná možnost volby, kterou mi vždycky dala. Já jsem se zapřísahala, že toto já nikdy svojí dceři neudělám. A už jsem to samozřejmě taky udělala.“

I na velmi citlivé téma, kterým je smrt její maminky a poslední věta, kterou jí maminka řekla, odpovídá Kristýna Frejová s obrovskou otevřeností a sobě vlastním humorem.

Ladislav Frej prý kdysi o své dceři řekl, že je čarodějnice stejně jako její maminka. Co tím myslel? „Je pravda, že mně intuitivním způsobem naskakují věci, které jako bych věděla dopředu a vůbec ti neřeknu proč,“ zamýšlí se nad touto otázkou Kristýna. Zároveň ale v rozhovoru říká, že si nemyslí, že je „celá máma“. Je prý takovým spravedlivým mixem obou rodičů, a to jak povahově, tak vizuálně.

Nicméně i u své dcery Ráchel Kristýna připouští, že i ona má v sobě něco pozoruhodného a že občas jako by předávala vzkazy od své babičky, se kterou má podobné nejen krásné tmavě hnědé oči. „Jí se například podařilo u mě předvídat zdravotní problémy. Tenkrát mě namalovala jako princeznu, což je krásné. Ale na té princezně namalovala i tři pavouky. A ti byli přesně tam, kde jsou orgány, se kterými jsem potom měla problémy,“ zmiňuje Kristýna Frejová jednu z téměř neuvěřitelných životních příhod.

Také se jí u dcery párkrát stalo, že jí jakoby přišly vzkazy od mámy: „Ona mockrát v dětství řekla tak jako nedětskou věc, že vlastně se nad tím úplně zastavíš a řekneš si, pane Bože, odkud se to vzalo? No tak asi odněkud z vesmíru anebo od mámy.“

Jaký má Kristýna vztah se svou dcerou Ráchel? Co všechno má její dcera společného se svou babičkou? Co najdou čtenáři v knize Kristýny Frejové Potměchuť s podtitulem Zápisky ze světla i ze tmy?

Spontánní a upřímné odpovědi i na tyto otázky najdete v rozhovoru s herečkou Kristýnou Frejovou.

Všechny hosty a rozhovory z pořadu Na pohovce Jožky Kubáníka najdete i na webu rozhl.as/Kubanik nebo v podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související