Přerozdělování uprchlíků do krajů je nutné, musí být řízeno z národní úrovně, zdůrazňuje hejtmanka Pecková

17. květen 2022

Hejtmani budou se zástupci vlády probírat přerozdělování uprchlíků mezi kraji, žádá to hlavně primátor Zdeněk Hřib (Piráti). V Praze je podle něj v přepočtu na tisíc obyvatel až 4x tolik uprchlíků a Praha už to nezvládá. Podle jakého klíče by mělo dojít k přerozdělování? „Podle rozpočtového určení daní, počtu obyvatel, infrastruktury, která je v místě, tzn. jestli tam jsou školy, školky, možnost zaměstnání,“ říká hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková z hnutí STAN.

Čtěte také

„Situace v Praze se týká romských uprchlíků, protože je velký problém sehnat pro ně ubytování. Po zkušenostech už nesděluji, kde máme romské uprchlíky ubytovány,“ popisuje Petra Pecková.

Přes 200 jich je v šesti zařízeních ve Středočeském kraji, stará se o ně romská nezisková organizace Romodrom, nejsou s nimi žádné problémy. Ale když jsem nějaké místo zveřejnila, ihned se začala ozývat místní komunita, začali tam najíždět novináři a situace se výrazně zhoršila,“ zlobí se.

Přerozdělování je nezbytnost

„Není to většinový jev, ale někteří uprchlíci se vrací do Prahy, protože chtějí být v Praze. Pakliže Praha tuhle situaci nezvládá, musí být přijaté opatření na centrální úrovni, třeba že se takový člověk o všechno pak postará sám a možná by měl ztratit nárok na sociální dávku, nabízí řešení středočeská hejtmanka.

Lidem se snažíme pomáhat, poskytovat služby. V okamžiku, kdy to nějaká lokalita nezvládá, tak musíme zaujmout drsnější stanovisko, byť je to nepopulární,“ dodává.

autoři: Jiří Chum , vma
Spustit audio

Související