Přepis pořadu Jak to vidí - 20.4.

20. duben 2009

Hostem pořadu Jak to vidí Českého rozhlasu 2 - Praha byl publicista a spisovatel PhDr. Ondřej Neff. (Od 1. září 2008 zveřejňujeme /až po 24 hodinách, u pátečního pořadu až v pondělí/ needitované přepisy půlhodinových talkshow našich hostů. Tento pořad zde také najdete ve zvukové podobě.)

Jak to vidí PhDr. Ondřej Neff....

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Začal nám nový týden a nové vydání dopoledního bloku Hosta do domu, kterým vás dnes provede Zita Senková. Nejdříve dáme prostor zamyšlení našeho jaktovidiče. V půlhodince názorů na dění kolem nás dnes vítám pana Ondřeje Neffa, publicistu a spisovatele, dobrý den.

Ondřej NEFF, publicista, spisovatel
--------------------
Dobrý den.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
My když jsme se domlouvali na tématu, kterým dnešní půlhodinku Jak to vidí začneme, tak jsme se shodli na aktuálním dění o víkendu a to byl pochod neonacistů Ústím nad Labem. Šlo o akci takzvaných Autonomních neonacistů, nacionalistů. Pochod proběhl bez větších konfliktů, nicméně město bylo úplně vylidněné, byly to vlastně masivní policejní akce prý za minimálně 2 miliony českých korun. Jak se díváte na tuto akci?

Ondřej NEFF, publicista, spisovatel
--------------------
No, tak to víte, tyhle ty akce ... nebyla to ani první a jistě to nebude ani poslední. A přirozeně, že člověka napadají všelijaké analogie a otázky typu, jestli se můžou vrátit 30. léta nebo rok 48 zase z jiného pohledu. Já si teda myslím, že je to skutečně velice znepokojivá a nebezpečná věc, nicméně že nehrozí nějaké nebezpečí, že by prostě tito lidé, nebo tyto síly převládly ve společnosti a zavedly tady Mussoliniho Itálii nebo Hitlerův nacistický režim, že to si myslím, že je naprosto nerealistická věc. Nicméně vytváří to obrovské napětí v té společnosti a přitahuje to určitý typ lidí, kteří třeba nemají žádný reálný životní cíl. Prostě jsou to osobnosti labilní. A z toho pak vznikají ty tragédie, jako se to stalo v tom Vítkově, že prostě zřejmě ... to policejní vyšetřování není ještě u konce, ale vše, co zatím o tom víme, tak kam to směřuje, tak to skutečně byl čin nějakých lidí zřejmě tohoto typu. No a prostě to je věc děsivá. To jsou individuální tragédie a myslím si, že právě tyto akce toho typu, jak bylo v tom Ústí, prostě k tomu přímo vedou.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Radikálové si prý chtěli připomenout bombardování města v roce 1945, nicméně ty hnědé baganče pochodovaly 2 dny před výročím narození Adolfa Hitlera, to připadá na dnešní den. Vlastně to Ústí, jak jsem říkala, se úplně vylidnilo, lidem bylo doporučeno, aby raději ani teda nevycházeli, málem byla zastavena městská hromadná doprava. Policie vlastně svým způsobem byla jakousi i ochrankou toho pochodu. Není to trošku tak i vlastně malá výhra pro ty neonacisty? Slušní lidé se prostě museli lidově řečeno zdekovat.

Ondřej NEFF, publicista, spisovatel
--------------------
Tak to víte, to lidi se zdekují, i když táhnou fanouškové na fotbal. To prostě ...

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Taky.

Ondřej NEFF, publicista, spisovatel
--------------------
Vážně, to prostě patří k tomu ... zřejmě k tomu dnešnímu životu. Vemte si, že ve Spojených státech taky není zakázaný Ku-klux-klan a když Ku-klux-klan, ta známá organizace, jak mají ty kápě, takové ty katovské, jak bychom dneska řekli, tak taky s nima jde policie, která je v podstatě chrání proti zase jiným jaksi útokům lidí, kteří jdou kolem a jsou třeba tím pobouřeni. Takže ono to zřejmě patří ke svobodné společnosti, že tam vznikají i skupiny a proudy, které se nám nelíbí, nám jdou proti mysli. Třeba v té většinové populaci. Ale jak jsem řekl, já se nedomnívám, že hrozí nějaké nebezpečí nějakého zvratu, ale že to je neblahá věc a že to je problém, o tom není pochyb. Tak dneska má zasedat, pokud vím, mimořádné zasedání vlády se má sejít, ale já jsem v tomto směru skeptický, protože se nedomnívám, že jako ta vláda, co ona může dělat? Jako ...

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Co může dělat?

Ondřej NEFF, publicista, spisovatel
--------------------
Já si myslím, že moc toho dělat nemůže ve svobodné společnosti.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Myslíte si, že by bylo nějakým řešením třeba pokusit se opět zakázat tuto stranu? Ten první pokus před pár týdny ztroskotal. Mimochodem ministerstvo vnitra navrhlo ... teda kdy ministerstvo vnitra navrhlo rozpuštění Dělnické strany, nyní prý pracuje na jakési kuchařce, aby vlastně při tom druhém pokusu, který s největší pravděpodobností opět někdy přijde, aby vědělo, aby vytýčilo jaksi ty mantinely.

Ondřej NEFF, publicista, spisovatel
--------------------
No jo, no tak samozřejmě to může být velmi složitý a dlouhodobý právní zápas. Vemte si pokus o zakázání komunistické strany. Občas někdo s tím přijde, že prostě ... senátor Mejstřík nebo senátor Štětina vždycky jaksi s velkou slávou začnou v tomto směru podnikat nějaké akce, ale to máte něco podobného. Že prostě máme něco v ústavě definovaného, mimo jiné teda i svobodu shromažďování. A jsou určité taxativní normy, které nelze překračovat i ze strany těchto politických stran, nebo těchto skupin. Tak když to oni neudělají, tak je těžké, aby ta státní moc proti nim zasáhla. A samozřejmě jak jsem řekl na začátku, pokud jde tedy o ty neonacisty, tak tam velice často jsou horkokrevní mladí lidé, kteří kolikrát ani nepřemýšlejí o důsledcích svého počínání a pak dojde teda k vraždě nebo k napadení nějakému fyzickému nebo prostě k nezvratným tragédiím, které pak jako mají fatální důsledky.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Třeba v takovém Německu pokusy o zákaz podobných formací, jako je Dělnická strana a další, v současné době jsou vlastně v České republice prý asi 4 formace tohoto ultrapravicového zaměření, tak tam ty pokusy v Německu taky ztroskotaly. Teď Národně-socialistické straně hrozí dokonce i finanční kolaps. Ale experti se shodují v tom, že by to mohl být ten zákaz i kontraproduktivní.

Ondřej NEFF, publicista, spisovatel
--------------------
No, jistě. A přitom je třeba vidět, že třeba Německo bylo a je nesmírně citlivé na neonacismus, protože jako nacismus tam vznikl a vlastně to Německo tím bylo obrovsky postiženo a prostě miliony mrtvých a tak dále. Takže Němci jsou na to velmi hákliví třeba na všelijaké ty nacistické symboly a nějaké prostě, jak tady lidi sbírají všelijaké ty nacistické odznáčky z války a tak dále, tak to v Německu vůbec jako není možné. A přesto, jak jste správně řekla, tak nelze legálně postihnout. Čili vracím se k té otázce, jako co ta vláda může dělat. Říct prostě ministr vnitra ať zařídí, aby policie byla přísnější, přitom ta policie s nimi velmi často táhne za jeden provaz, jak se mockrát prokázalo, to je velmi smutná stránka věci. No a takže já mám teda obavu, že zase z druhý strany jenom při nějakých deklaracích, že hlavně by občané na to měli reagovat, aby rodiče se zajímali, kam chodí jejich chlapeček. A když uvidí, že má na sobě bombra a oholí si hlavu a tak dále, tak prostě mu nějak vysvětlit, jako co to je a kam to vedlo a do čeho se to zapletl. To jsou lidi mladí, ta válka skončila před více než 60 lety a ta škola je mizerná, nic jim o tom neřekne. Prostě oni mají představu, že to byla nějaká počítačová hra. A najednou má v ruce flašku s benzínem a hodí ji oknem někam. Víte, to jsou právě tyhle ty různé věci, že ti lidé s takovou tou omezenou nebo dokonce žádnou zkušeností a prázdný sud nejvíc duní a někdo mu něco řekne a on tomu uvěří, víte a pak z toho jsou reálné akty, zločiny, násilí, příšerné věci. Takže opravdu bych apeloval, jako pokud mám právo, nebo ne právo, ale tady sedím u mikrofonu, aby hlavně ty rodiče se o to zajímali.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Není právě i to ... možná nechci říct, že pes je tady zakopán, ale třeba opět se vracím například k situaci v Německu. Tam jsou svým způsobem běžné, nebo časté pochody neonacistů, ale vidíte, taky jsou povolené, taky je u toho samozřejmě velká asistence policie, ale na druhé straně, nebo kolem těch pochodů vidíte opravdu davy lidí, kteří přijdou, ukážou tu takzvanou občanskou kuráž a prostě nechtějí to hnědé nebezpečí, nebo ... takže jestli tady to není takhle cítit.

Ondřej NEFF, publicista, spisovatel
--------------------
To jsem měl na mysli, když jsem říkal, že spíš než vláda a policisti a tak dále můžou udělat lidi, když dají najevo, že se jim to nelíbí a že to nechtějí a že prostě jsou rádi, že žijí ve svobodné společnosti a odmítají prostě tyto pokusy. Jiná věc je, že prostě ta represe ... já jsem jednou v Berlíně viděl takovou demonstraci neonacistů a to bylo komické, tam byli policisti u toho samozřejmě, ale to byli vidět ... to nebyli takový ty vycpaný policisti, ale opravdový policisti. A ty měli v rukou ne pendreky, ale dubový takový jako baseballový pálky ale větší.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Hole nějaké?

Ondřej NEFF, publicista, spisovatel
--------------------
Prostě to bylo snad půldruhýho metru takový dubový. Já na to koukal, úplně jsem tomu nechtěl věřit, vlastníma očima. A to bylo vidět, jak se jich ty chlapíci s těma holejma lebkama bojej. Protože tam opravdu ty tam stáli a čekali, až jim dá někdo rozkaz. A když jim někdo řekne teda - forward, tak bum a pojede to. A pak s těma dubovejma holema bůhví, jak by to dopadlo.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak ale ty vyhlídky nejsou nejlepší, jak říkáte, že vlastně stát momentálně není nějak zásadně připraven na chování extremistů. Navíc co je asi taky špatná zpráva, že ta scéna se hodně profesionalizovala. To už nejsou takoví ti úplní amatéři, ale ...

Ondřej NEFF, publicista, spisovatel
--------------------
Jistě. Jistě. Oni mají právníky, že jo, oni mají ... tam jsou nejenom nějaký 20letý horký hlavy, ale tam jsou prostě ideologové a tam jsou prostě vzdělaní inteligentní lidé, kteří prostě pokračují v té Goebbelsově linii velice promyšleně.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak uvidíme. Téma, které asi jen tak neopustí ani náš pořad.

Ondřej NEFF, publicista, spisovatel
--------------------
To se, myslím, bohužel bude vracet, ano.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
V pořadu Jak to vidí dnes spisovatel a publicista Ondřej Neff. A já připomínám, že pořad Jak to vidí vysíláme vždy od pátku, no od pátku taky, ale raději od pondělí do pátku vždy v době od půl 9 v premiéře a po 23. hodině reprízu. Přepis pořadu i zvukovou podobu najdete na webu Českého rozhlasu 2 Praha na adrese www.rozhlas.cz/praha.
Posloucháte pondělní vydání pořadu Jak to vidí, dnes je naším hostem spisovatel a publicista Ondřej Neff. My jsme si v tom prvním vstupu povídali o situaci v České republice v souvislosti s nárůstem extremismu. Takovým tím vlastně nástrojem komunikaci je samozřejmě nejenom pro tyto lidi Internet a právě u něj bychom se teď zastavili, protože hrozí náhubkový možná zákon, nebo paragraf také pro toto médium?

Ondřej NEFF, publicista, spisovatel
--------------------
No jistě. No, tak to je jasné, že Internet, který je jaksi stále jasněji tím médiem doby, já byl tedy u vzniku té celé věci a přestože jsem byl již tehdy velký optimista v jeho význam, tak nedomyslel jako ... nedovedl jsem si představit, že třeba skutečně bude hrozit převálcování klasických médií, jako je, s odpuštěním, i rozhlas. Navíc třeba po Internetu nás teďka možná poslouchá víc lidí, než bychom jaksi tušili. No a je to pochopitelně také jaksi prostor komunikační, ale ten může sloužit i k neblahým věcem. Takže to, o čem jsme tady mluvili, má svůj jaksi rozměr i v Internetu, to je jasné. Další jaksi věc, která je znepokojivá, je úroveň diskuse na Internetu. To jsou ty známé komentáře, takzvané komentáře k článkům zejména politicky laděným článkům na zpravodajských webech. No a všimněte si, že už prostě je nějaký zpravodajský web a je tam téma týkající se, dejme tomu, Izraele nebo prostě holocaustu nebo prostě takovýchto věcí, tak velice často tam máte napsáno pod tím - kvůli úrovně diskuse ...

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Diskuse byla zrušena.

Ondřej NEFF, publicista, spisovatel
--------------------
Byla zrušena diskuse. A mně osobně se několikrát stalo, já teda vydávám internetový deník už 13 let ...

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Budete mít malé výročí 23. dubna.

Ondřej NEFF, publicista, spisovatel
--------------------
No, no, no, no. Tak to už bude 13 let. Tak se mi stalo, že mi někdo začal vyhrožovat žalobou prostě kvůli nějakým právě příspěvkům v těchto diskusích. A ona je to velice nebezpečná věc, protože každý, kdo se tím zabývá, vám řekne, že není fyzicky možné ohlídat všechny ty diskuse. Protože dejme tomu, na tom mým Neviditelným psu tak tam je aktuálně několik desítek tisíc, já ani nevím, možná 50 tisíc článků a každý má diskusi a každá je 24 hodin denně přístupná. To znamená, jak byste fyzicky mohla ohlídat, aby někdo do článku před 10 lety nenapsal něco hnusného. A v tu ránu by vás udali, že to tam máte. A v tu ránu byste byla vlastně stíhána za prostě šíření pomluvy nebo rasové nenávisti nebo cokoliv. Rozumíte. To je ...

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
To je úplně nemožné.

Ondřej NEFF, publicista, spisovatel
--------------------
Je to technicky nemožné, ale teď si představte, že jsou bádavé hlavy nejenom v našem parlamentu, ale v různých jiných, které prostě směřují k tomu, abychom my, co vydáváme tato média, abychom za to byli zodpovědní.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
A jak byste vlastně třeba ve vašem případě, u Neviditelného psa, jak by vůbec bylo průkazné a možné technicky i lidsky to zajistit?

Ondřej NEFF, publicista, spisovatel
--------------------
No, nebylo by to možné. Je to prostě ... to by byla jako chození po provaze nad Niagarou a kolem by běhali veselí chlapci s břitvami okolo toho provázku, po kterém kráčíte. Takže ... ale tohle to nikdo nedomyslí. Čili jestliže se prosadí ten koncept, a ten koncept existuje a skutečně se snaží mnoho pilných Ferdů Mravenců a Brouků Pytlíků s poslaneckými tituly, tak prostě se snaží to dát do podoby paragrafů a protlačit to těmi zákonodárnými ..., aby ten poskytovatel obsahu byl odpovědný za tyto věci. Tak samozřejmě první reakce bude, že prostě ty diskuse zrušíme. Protože nejsme blázni, abychom si dávali oprátku na krk. Ale tím bude velmi vážně narušena teda svobodná výměna názorů. Ale já mám opravdu velkou obavu, že se k tomu schyluje a že ... a pak bude hůř, protože všelijací ti Neviditelní psi a co já vím, iDNESy a Lidovky.cz a tak dále, budiž, tak to jsou ještě oficiální nějaké platformy, ale teď si představte, že je prostě stovky a tisíce jiných platforem, všelijakých těch chatových záležitostí. A tam by se zase odpovědnost dala na poskytovateli toho prostoru, čili provozovateli toho serveru. A to je technik ... to já bych přál těm Broukům Pytlíkům přijít do takové servrovny, jak to tam vypadá, aby se tam podívali. Prostě velká místnost, tam jsou prostě stovky a stovky ... tam je horko, ač je to tam klimatizováno. A tam to prostě teče prostě tisíce, miliony debat, diskusí a pak někdo přijde a řekne - zde byla uražena rasa, náboženství a tak dále. A ten člověk, kterýmu to patří, tahle ta cimra, ten by platil, já nevím, 3 miliony korun třeba. Rozumíte. To jsou absurdní věci. Ale já mám obavu, že to k tomu směřuje.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Takže další náhubek pro další médium.

Ondřej NEFF, publicista, spisovatel
--------------------
On to nebude jenom náhubek, to bude oprátka. A ono je možné, víte, teďka teda opravdu možná fantazíruji, ale on ten Internet je skutečně obrovské nebezpečí zejména pro tištěná média. A jestli vítr nevane odtud, prostě tu konkurenci zatrhnout prostě. Ale to opravdu jako hodně maluju čerta na zeď.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak počkáme si, jak to bude. Zatím teda si dovolím taky připomenout www.rozhlas.cz/praha.

Ondřej NEFF, publicista, spisovatel
--------------------
A www.rozhlas.cz, samozřejmě www.rozhlas.cz toho se to týká zrovna tak pochopitelně.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Přesně tak. Pojďme, pane Neffe, k dalšímu tématu v dnešním Jak to vidí. Vy jste se vrátil z Francie, byl jste tam mimo jiné na předání cen v jedné významné fotografické soutěži, také jste si dopřál trošičku kultury, vaše oblíbená muzea. Vy jste udělal velmi zajímavou zkušenost.

Ondřej NEFF, publicista, spisovatel
--------------------
Ano. Jaksi já jsem tam byl na tom Sony Wold Photography Award, to je prostě taková celosvětová soutěž jak pro amatéry, tak pro profesionály a prostě velice taková jako prestižní záležitost. V jedné volné chvilce, bylo to ve francouzském Cannes, tak vedle je Antibes a v Antibes je Picassovo muzeum. A mě tam právě, když jsme se tady bavili o těch mladých lidech a o výchově a tak dále, tak mě tam strašně zaujalo, člověk tam přišel a tam byla taková místnost a tam visela ta plátna takového toho typu, že kdejaký rozumbrada tam chodí okolo těch Picassů a říká, že Picasso byl patlal, kterej neuměl malovat a takové ty hlouposti. A tam byla výprava dětiček, prostě děti tam seděly na zemi a s náčrtníky v rukou a povídaly si o těch obrazech a kreslily si je a bylo vidět, že s těmi věcmi komunikují, že je to oslovuje. Já jsem z toho měl obrovskou radost, že tyhle děti nebudou mít problém s výtvarným uměním, co je tam vlastně namalováno nebo jestli je možný, aby někdo měl 2 oči na jedné straně obličeje. Rozumíte, tyhle ty hlouposti, které pořád ještě vrtají v hlavě nejen mé generaci, ale i té ... lidem té mladší a nejmladší generace. Tak tyhle ty s tím problémy mít nebudou. Víte, takový to pusťte děti do galerie, tak to víte, že tam do sebe žďuchaly a chechtaly se povykovaly, ale ten efekt byl úžasný.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Mnohem lepší než hodina výtvarné výchovy nebo kreslení někde ve školní lavici.

Ondřej NEFF, publicista, spisovatel
--------------------
Přesně. Přesně. Takže takový ten život ... víte, já jsem viděl taky jako děti ... nejvíc dětí v nějakém muzeu jsem před lety, když jsem byl v židovském muzeu v Tel Avivu. Tam jsem pochopil, že oni tam ty děti učej historii v tom muzeu. Víte.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak to je ideální.

Ondřej NEFF, publicista, spisovatel
--------------------
To je naprosto ideální. Jednak to muzeum je na to postaveno, to znamená, tam prostě se prochází těmi jednotlivými etapami prostě všeho možného. Tam máte prostě názorně jednak na mapách, na dokumentech a na artefaktech to všechno vyloženo. Takže já doufám, teď se přestavuje Národní muzeum v Praze a ... takže bych si strašně přál, kdyby tam mohlo vzniknout něco podobného. Abychom tam viděli ty děti hlavně.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak a takhle optimisticky nakonec přece jenom se nám podařilo skončit. Hostem v dnešním vydání Jak to vidí byl spisovatel a publicista Ondřej Neff. Děkuji moc za vaše zajímavé postřehy a opět někdy na slyšenou.

Ondřej NEFF, publicista, spisovatel
--------------------
Děkuju za pozvání.


Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: Ondřej Neff
Spustit audio