Přemysl Čech: Jak vypadá dno

31. květen 2014

Tenhle týden se setkali lídři českého stavebnictví s prezidentem Zemanem, premiérem Sobotkou a dvěma ministry, aby probrali situaci v českém stavebnictví. Na setkání panoval – parafrázováno s Jaroslavem Haškem - mírný optimismus v mezích možností.

Stavební výroba za poslední změřený měsíc březen už počtvrté za sebou rostla. Samozřejmě je to tak trochu Pyrrhovo vítězství, protože se snížil počet vydaných stavebních povolení, zahájilo se i dokončilo méně bytů než před rokem, ale celkový údaj praví, že hodnota všech staveb rostla.

Jinými slovy, jestli si stavaři chtějí zapamatovat, jak to vypadá na pomyslném dně jejich podnikání, ať se dobře rozhlédnou kolem sebe a ten pohled si vryjí do paměti. Křivka výkonů jejich oboru se ode dna – sice jen neochotně a velmi zvolna – zřejmě začíná právě odlepovat.

Snaží se jí podporovat i státní zakázky. Veřejná správa jich vypsala v první kvartálu za 54 miliard korun, což je meziročně o 15 % víc.

Co by si stavaři – pozorně se rozhlížející po dně svého oboru – měli zapamatovat? České stavebnictví přišlo během krize o 443 miliard korun – to je zhruba jeho roční obrat. Od roku 2008 ubylo v Česku stavebních firem o čtvrtinu a 50 tisíc lidí přišlo o práci. A k dalším krachům zřejmě ještě dojde, pokud některé firmy neustojí svůj rozjezd s přicházejícími novými zakázkami.

Ostatně pokud čísla nelžou, tak na tuzemském stavebním trhu je stále nadbytek kapacit – dostatek práce je jen pro sedm z deseti firem. A trh zatím mate i to, že až polovina velkých firem je ochotna pracovat na zakázkách s nulovou nebo dokonce zápornou marží, jen aby udržela kvalifikované zaměstnance. Pak ve většině případů začíná velmi nepříjemný boj o vícepráce, na kterých se firmy chtějí aspoň trochu zahojit, ale na které investor často nemá dost peněz.

Vývoj tržeb ve stavebnictví od roku 2004

Dno přineslo ještě jednu zajímavou zkušenost. V loňském roce zaregistrovaly průzkumy ve stavebnictví nejméně žádostí o úplatek od roku 2007. Se žádostí o úplatek se vloni setkalo jen 14 % stavebních firem – ještě před čtyřmi lety to bylo třikrát víc.

Údaje do průzkumu poskytly samy stavební společnosti – ovšem anonymně, takže se jim dá důvěřovat. Co je ale ještě zajímavější, to je číslo, které vyjadřuje ochotu stavebních firem žádost o zakázku tak či onak podpořit. Netradičně motivovat zadavatele zakázek je dnes připravena víc než polovina firem, zatímco vloni chtěla takto postupovat necelá polovina.

Shrnuto: korupční potenciál přibývá na straně nabídky stavebních prací, zatímco na straně poptávky jsou zadavatelé evidentně opatrnější a víc se obávají případného postihu. - Pohled na dno stavební profese je jistě zajímavý, ale stejně tak zajímavé bude sledovat, jak stavaři pojmou cestu vzhůru. Nebudou se totiž vracet do předkrizového roku 2007, ale doufejme, že konečně pokrizového 2015. Některé své praktiky by mohly na této cestě ztratit, nebo zapomenout.

autor: Přemysl Čech
Spustit audio